#McDonald’sMalaysia : Apa Sumbangan McDonald’s Pada Masyarakat Malaysia!

Disini admin kongsikan beberapa program yang pernah dilaksanakan oleh McDonald’s Malaysia. Ini berikutan penerangan yang mana McDonald’s Malaysia sentiasa mengambil bahagian dalam aktiviti kemasyarakatan di Malaysia. Walaupun tidak mendapat liputan yang meluas. Juga kisah kemana duit kutipan Tabung McDonald’s Diagihkan [rujuk] tidak ada yang memperkatakan tentang usaha murni ini.

Admin percaya apa yang McDonald’s Malaysia lakukan ini adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama masyarakat bukan hanya publisiti semata mata.


Hari Sarapan Pagi Negara (National Breakfast Day) 2015
Antara pengunjung yang menyambut Hari Sarapan Negara.
Sambutan ini tidak asing lagi bagi yang pernah menyertai Hari Sarapan Negara, Pada hari sambutan tersebut McDonald’s Malaysia telah menyumbangkan sebanyak 230,000 McMuffins Egg untuk rakyat Malaysia di seluruh negara yang bangun awal pagi pada 13 April tahun lepas. 
TIdak dilupakan juga pada Hari Sarapan Negara McDonald’s turut melibatkan para guru guru. adalah satu penghargaan yang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit, walaupun hanya sekadar sarapan pagi, ia memberi erti dan ini menunjukkan McDonald’s turut prihatin terhadap golongan pendidik ini.
Orang ramai beratur untuk mendapatkan McMuffins Egg ketika hari Sarapan negara..

Sambutan Hari Guru 2015
McDonald’s Malaysia turut meraikan sambutan hari Guru bagi mengiktiraf jasa dan sumbangan guru yang bertungkus lumus mendidik anak-anak pelajar.

Guru-guru dari 25 buah sekolah telah dijemput ke restoran untuk aktiviti yang menyeronokkan dan dijamu dengan hidangan McDonald’s..selain itu, McDonald’s turut memberi kupon McChicken kepada guru-guru yang dipilih sempena sambutan Hari Guru 2015.

Moreh di Masjid pada Bulan Ramadhan 

Penajaan jamuan Moreh McDonald’s ke masjid-masjid.
Dibulan Ramadhan, setiap seminggu sekali, sebanyak 265 buah restoran McDonald’s telah menyediakan hidangan moreh selepas sembahyang tarawih berjemaah . 

Pemberian juadah ini sebagai salah satu cara McDonald’s menyumbang kepada masyarakat khasnya kepada  majoriti Islam dinegara ini. Program Moreh ini merupakan kali kedua telah dianjurkan McDonald’s

Program Sekolah Ramadan
Bantuan baju raya dan berbuka puasa bersama kanak-kanak sekolah 

Tidak terkecuali juga adanya sumbang McDonald’s pada sambutan musim Hari Raya Adili Fitri, McDonald’s telah meyumbangkan bantuan pakaian untuk menyambut Hari Raya  kepada pelajar pelajar sekolah yang dipilih dari beberapa buah sekolah. 
Pelajar pelajar ini dibawa ke pusat membeli belah untuk memilih dan membeli pakaian yang bersesuaian untuk menyambut Syawal yang mulia . 
Secara umumnya disini admin secara peribadi mengucapkan jutaan terima kasih kepada McDonald’s Malaysia kerana bersama sama membantu menghidupkan suasana harmoni dalam kehidupan bermasyarakat di negara ini. 

McDonald’s Malaysia yang telah memberikan sumbangan bernilai jutaan ringgit kepada rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan. Tanpa ada rasa prejudis dan menganak tirikan siapa siapa dalam pemberian bantuan ini.

Harapan admin, McDonald’s dapat meneruskan usaha murni ini untuk tahun tahun yang akan datang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*