#McDonaldsMalaysia : Kemana Pergi Duit Tabung McDonald’s Malaysia?

Walaupun masih ada segelintir yang belum dibukakan hati dan mindanya untuk menerima penerangan demi penerangan yang dilakukan oleh pihak McDonald’s Malaysia, Disini admin sebagai peminat McDonald’s Malaysia mahu berkongsi kepada para pembaca apa yang kita hari ini terlepas pandang kebaikkan yang McDonald’s Malaysia lakukan demi memberi manfaat kepada insan yang lebih memerlukan

Jika antara pembaca yang budiman yang biasa mengikuti blog ini (Terima Kasih) pastinya pernah membaca beberapa artikel yang di muat naik di sini antaranya Bantuan Rawatan Kanak Kanak Sumbing Oleh The Charities Ronald McDonald House Malaysia (RMHC Malaysia) dan Bilik Deria Sensori oleh RMCH.
Artikel artikel itu ditulis oleh admin, adalah kerana mahu memberitahu kepada rakyat Malaysia bertapa bernilainya sumbangan McDonald’s Malaysia dikaca mata insan yang pernah mendapat sentuhan istimewa oleh RMHC yang mana sebuah badan amal yang ditunjangi oleh McDonald’s Malaysia oleh wang yang diperolehi dari urusniaganya di Negara kita yang tercinta ini.

Disini Admin mahu berkongsi juga beberapa inisiatif bantuan yang dibuat oleh McDonald’s Malaysia yang mungkin kita tidak tahu :

Gambar diatas ini mungkin tidak asing kepada para pelanggan McDonald’s Malaysia. Tabung ini ditempatkan diatas kaunter menerima pesanan dimana ketika para pelanggan sedang menunggu pesanan rata ratanya berlapang dada untuk memberikan sumbangan iklas untuk disalurkan kepada The Charities Ronald McDonald House Malaysia (RMHC Malaysia) beroperasi bagi menjaga kebajikan masyarakat. RMHC ditubuhkan bagi menjaga dan memberi sokongan demi kesejahteraan kanak-kanak melalui konteks Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan. 

Rumah ini terletak di Pusat Perubatan UKM (PPUKM), Cheras. Ia telah ditubuhkan pada 1999. Dana dari sini adalah untuk beberapa program kebajikan masyarakat antaranya Program “Give Of Smile” [Rujuk]Tabung ini berjaya mengumpul sejumlah dana yang boleh dibanggakan oleh rakyat Malaysia kerana pada tahun 2015 sahaja jumlah kutipan tabung tersebut mencapai RM 813,440.00.
Hasil sumbangan tersebut juga telah disaluran kepada  inisiatif bantuan mangsa mangsa bencana alam seperti bencana banjir dan gempa bumi.


Gempa Bumi Sabah

Tidak dinafikan dunia lebih memberi perhatian kepada kehebatan malim gunung dalam usaha mencari dan menyelamat berbanding petugas khas dan pihak berkuasa. 

Dalam Kejadian gempa bumi yang melanda Gunung Kinabalu, .ia merupakan satu bencana yang tidak sesekali diduga dan pertama kali berlaku di gunung tertinggi negara ini. Lantaran dari itu pihak McDonald’s Malaysia telah menghantar bantuan sejumlah RM 100,000.00. 

Sumbangan ini adalah bertujuan untuk meringankan beban keluarga empat pemandu arah yang terkorban dan tiga buah sekolah di Ranau yang terjejas teruk akibat bencana yang terjadi dana ini dijana dari penjualan air “sejuk beku” dan juga sumbangan dari pelanggan McDonald’s Malaysia yang budiman


Banjir Besar Pantai Timur

Pada awal tahun lalu, McDonald’s Malaysia mengambil bahagian dalam usaha membantu mangsa mangsa banjir di Pantai Timur. Dimaklumkan sejumlah RM425,000.00 telah disalurkan untuk melaksanakan usaha ini. Dana ini datangnya dari McDonald’s Malaysia iaitu dari kutipan RMHC pada bulan Jan dan Fen 2015. 

Manik Urai, Kelantan
Dana itu talah dimanfaatkan untuk membaikpulih 34 sekolah yang terjejas musibah banjir diantaranya adalah pemulihan surau, pembinaan semula siar kaki di sekolah terlibat dan membeli peralatan baru dalam bilik darjah seperti meja dan komputer.. 

Bantuan mangsa banjir Pantai Timur
Difahamkan bantuan ini meliputi beberapa daerah seperti Kemaman, Dungun dan Kuala Terengganu di Terengganu dan juga Kuala Kerai, Manik Urai dan Dabong di Kelantan. 


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*