Melayu Sarawak ‘Anak Ayam’ Makan Dedak! – DAP #DAPRasis

Portal berita milik DAP, Roketkini.com jelas bersikap kurang ajar apabila menuduh kaum bumiputera Sarawak ibarat ‘anak ayam’ yang hanya makan dedak dan bersuap manakala beraknya ditadah oleh UMNO.

Menurut portal berita berkenaan, bumiputera di Sarawak tetap melihat UMNO sebagai sebuah parti politik yang menjaga kepentingan anak-anak pribumi meskipun telah terpalit dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Pergi matilah isu 1Malaysia Development Bhd. (1MDB), itu semua tak ada yang peduli,” kata artikel berkenaan.

Lebih tidak beradap, portal itu juga turut menyindir kaum Melayu secara keseluruhannya sebagai kawanan ‘anak ayam’ yang sentiasa memerlukan ‘ibu ayam’ iaitu UMNO.

Melayu didakwa sebagai satu kaum yang perlu dijaga, disuap makan minumnya dan dijamin masa tidur rehatnya sama seperti anak ayam.

“Semua ini diselenggara induk (ibu ayam) Melayu yang kita kenali hari ini sebagai UMNO. Tidak perlu peduli lah sama ada ia korup asalkan simbol-simbol kuasanya (kaum Melayu) tidak digugat,” dakwa portal berita berkenaan.

Artikel berkenaan dipercayai dikeluarkan DAP gara-gara berang dengan kegagalan parti itu menghasut kaum Melayu supaya menolak UMNO dan menyokong parti rasis itu terutamanya di Sarawak.

“Barangsiapa yang melanggar adat mentaliti ayam akan dihukum kufur nikmat seraya dihalau keluar lingkungan,” kata portal berita berkenaan lagi. – bnbbc.my


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*