Minyak Masak Bersubsidi 1 Kilogram Untuk Kegunaan Isi Rumah! #caringMinistry #KPDNKK

Klang – Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainuddin menempelak seorang pembeli di sebuah kedai runcit yang membeli minyak masak paket 1 kilogram bersubsidi melebihi had dibenarkan.


Insiden tersebut berlaku apabila pembeli tersebut yang juga merupakan seorang peniaga cuba untuk membeli satu kotak minyak masak bersubsidi tersebut.
Tindakan tamak wanita berbangsa cina itu telah menyebabkan beliau dimarahi oleh Menteri KPDNKK itu kerana disifatkan sebagai tidak bertimbang rasa terhadap pengguna lain.
Hal ini berlaku ketika beliau mengadakan lawatan mengejut di Pasar Besar Meru dan kawasan sekitarnya.
Minyak masak bersubdidi 1 kilogram hanya dibenarkan pembeliannya untuk kegunaan rumah dan bukannya golongan peniaga.
Setiap pembeli dihadkan membeli dua paket sahaja (2 kilogram) bagi setiap kali pembelian bagi memastikan minyak masak bersubsidi sampai kepada golongan sasar.- Sumber

Dalam ucapan sebelum ini bagi operasi di artikel “KPDNKK Rampas 42.25 Tan Metrik Minyak Masak
“Minyak masak paket 1kg bersubsidi ini hanya untuk kegunaan isi rumah dan bukan untuk berniaga kerana sudah ada kuota ditetapkan setiap 1.5 kilogram minyak ini untuk setiap orang isi rumah.

“Tetapi peniaga yang membeli minyak bersubsidi ini bagi tujuan berniaga dan ia telah mengambil hak golongan sasar isi rumah. Keadaan ini adalah salah satu faktor minyak ini kurang dalam pasaran,” – Pengarah KPDNKK Pahang Sharuddin Jali

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*