Mufti Perlis Samseng Facebook

Secara umumnya ramai kenal Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin atau dikenali Dr. Maza mufti Perlis yang baru baru ini dilantik semula sebagai seorang yang akan menasihati Sultan.
Ini serba sedikit admin nak kongsi apa peranan seorang Mufti. Mufti yang sebenarnya adalah seorang yang diberi mandat oleh Sultan di sesebuah negeri sebagai pemegang fatwa bagi negeri tersebut.
Pasti ramai yang tahu bahawa seorang hakim tidak boleh keluar minum dikedai atau tempat sebarangan, tidak boleh ke pasar membeli belah, tidak boleh berjumpa orang ramai tanpa urusan yang mewajibkan dan sebagainya. (Kata-kata seorang mufti adalah harus diikuti tetapi bagaimana dengan Dr. Maza yang lebih banyak mengulas untuk membawa agenda peribadi beliau.)
Mufti adalah seorang yang kedudukan tertinggi selepas Sultan dalam sistem beraja hari ini di Malaysia. Dan tugas mufti amatlah berat, termasuk menulis fatwa, menyimpan fatwa atau membatalkan fatwa. Ia dilihat seperti hakim dalam perundangan hukum syarak dalam Islam.
Seorang mufti bukan seorang pendakwah.Tidak boleh berjumpa orang ramai di pasar atau pusat belibelah, menerbitkan album lagu atau ceramah, aktif berfacebook dan sebagainya, Dimanakah kredibiliti seorang mufti itu terpelihara jika Mufti Perlis iaitu Dr.Maza saling tak tumpah macam budak samseng melagakan orang dengan mengulas sesuatu yang tidak jelas maksudnya?.
Pembantu peribadi Mufti ini boleh dihubungi di talian 04-9794428 dan fax 04-9763844


Kenapa beliau sewenangnya mengaitkan penulisan Abdul Rahman itu dengan kematian TG Nik Aziz?! Beliau seorang Mufti bukannya budak berkumis ditepi jalan!

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*