Najib Jawab Nizar Jamaluddin

Najib Razak jelas menampilkan perwatakan seorang pemimpin yang berjiwa besar ianya boleh dilihat dari pelbagai sudut termasuk cara tutur, bahasa, senyuman, berbual dengan orang ramai dan menjawab pertanyaan yang diajukan.

Tidak mudah melenting atau melatah tetapi sentiasa “cool” demi mengekalkan suasana harmoni termasuk difitnah dari setiap penjuru lantaran memegang pucuk pimpinan negara hari ini.
Tentu ramai masih lagi ingat balik dakwaan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin konon beliau dimaklumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memanggil jeneral-jeneral tentera. [rujuk sini]
Setelah lebih setahun kes tersebut dikemukakan, pada Rabu (28 Oktober 2015), Nizar, yang berusia 58 tahun; akhirnya dibebaskan oleh pihak mahkamah di Ipoh selepas beliau mengemukakan permohonan maaf kepada Perdana Menteri.
Permohonan maaf tersebut dibuat secara terbuka di mahkamah. Sebelum itu kes Nizar ini agak menarik kerana ia menjadi terlalu lama dan ramai yang menunggu bilakah beliau hendak dihadapkan semula ke muka pengadilan.
Walaupun dihujani dengan desakan pelbagai pihak terhadap isu yang tidak menjadi isu sebenar, namun sebagai pemimpin berjiwa besar, Perdana Menteri Malaysia DS Najib Razak berlapang dada dan sedia menyelesaikan masalah fitnah yang menimpa diri beliau. 
Antara ucapan yang dizahirkan di facebook beliau tertulis :

Saya menerima permohonan maaf Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkenaan kes fitnah beliau ke atas saya. Islam menuntut umatnya tidak menfitnah atau menyebarkan dusta.
Dalam Surah Al Hujurat ayat 12, Allah SWT berfirman, mafhumnya, “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain.” Wallahualam.
Islam juga menggalakkan umatnya bermaaf-maafan. Dalam Hadis Riwayat Muslim, Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah Allah menambah bagi seorang hamba dengan pemberian maafnya (kepada saudaranya,) kecuali kemuliaan (di dunia dan akhirat).”
Insya-Allah, semoga kita tergolong dalam kalangan mereka yang mendapat rahmat Allah SWT.


Najib Razak
29 Oktober 2015 [6.57pm]
Semoga Nizar Jamaluddin insaf dan berhenti jadi si kitol ..Insya-Allah
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*