Najibnomics #PRKDUNSemenyih

DS Najib dalam isu-isu ekonomi bukan saja menunjukkan beliau mempunyai ilmu, tetapi yang paling penting beliau mempunyai “a good grasp” dalam bidang ekonomi.

Anda boleh benci beliau banyak mana pun, tetapi kalau anda nafikan idea-idea beliau di dalam bidang ekonomi dan “foreign diplomacy”, saya anggap anda sendiri tidak memiliki pengetahuan mendalam dalam bidang ekonomi.

Anda boleh panggil beliau perompak, koruptor banyak mana pun, tetapi anda tak boleh nafikan perompak inilah yang banyak memberi kembali kepada rakyat, infrastruktur dan pembangunan ekonomi negara.

Salah satu kelemahan DS Najib adalah beliau terlalu bagus dalam bidang ekonomi, sehingga rakyat tak pernah rasa berada di dalam krisis ekonomi yang dahsyat.

Bila tidak rasa terlalu susah dan tidak berada dalam krisis, mana boleh ada hero ya dak?

Ketika senang, BR1M RM2000 setahun pun rasa kecil.
Bila waktu susah, bagi RM100 pun rasa besar.

Just short of 7 months ago, our economic outlook was at a good rating. Countries around the world sees Malaysia as a good prospect for emerging market.

Pergi China secure pelaburan.
Pergi Arab secure pelaburan.
Pergi India secure pelaburan.
Pergi Amerika secure pelaburan.

Eh belakang cerita dunia antarabangsa yakinlah dengan Malaysia ni.

2008 ketika seluruh dunia terkena tempias subprime mortgage crisis, DS Najib dah awal-awal kemudi Malaysia keluar dari masalah ni.

Beliau tengok SST ni buat banyak syarikat lari cukai dan sesuka hati naikkan harga, beliau perkenalkan GST. Selamatkan Malaysia bukan saja dari syarikat lari cukai, malah selamatkan Malaysia dari kejatuhan harga minyak.

Beliau tahu PTPTN ni membebankan graduan, beliau buat sistem yang meringankan beban peminjam. Pada masa sama diwujudkan ADAM50 supaya ibu bapa mula menabung untuk pendidikan anak di masa hadapan.

Beliau tahu dengan menaikkan gaji minumum akan menaikkan kos operasi dan harga barangan, beliau cover dalam bentuk BR1M. Kalau naikkan gaji minimum RM100 sebulan akan besar melonjakkan kos pengeluaran, beliau bagi RM2000 setahun atau RM170 sebulan dalam bentuk BR1M supaya kos pengeluaran dan harga barangan tak meningkat.

Beliau tahu nak hapuskan tol susah. Beliau slowly ambil alih saham lebuhraya. Kurang-kurang rakyat Malaysia bayar tol pun masuk poket rakyat balik menerusi dividen.

Beliau tahu sektor perkilangan dan industri susah nak naikkan tangga gaji, beliau terus usaha mentransformasikan Malasia ke arah negara perkhidmatan. Beliau teruskan dengan cuba transformasi Kuala Lumpur sebahagian hub kewangan Asia Tenggara melalui Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange.

Beliau tahu negara membangun perlukan infrastruktur pengangkutan awam untuk menarik pelabur, beliau buat transformasi besar-besaran dalam bidang pengangkutan awam.

Beliau tahu sooner or later krisis kewangan dunia akan kembali, beliau dah awal-awal perbaiki rizab negara dan GLC.

Tapi itulah..

Beliau dijatuhkan dengan begitu mudah dengan PHitnah sebab kejahilan dan kekufuran nikmat sebilangan rakyat.

Siapa sokong perpaduan umat Islam Umno-Pas undilah calon BN.

Kuburkan PH penipu rakyat!

Rujukan:
https://pakdin.my/?s=Najibnomics
……..
Laporan PRK DUN Semenyih
http://pakdin.my/tag/prk-semenyih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*