Obama Tangguh Serang Syria?!

Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam menangguhkan rancangan melancarkan tindakan ketenteraan ke atas Syria bagi mendapatkan persetujuan Kongres terlebih dahulu, cubaan untuk menguji kekuatan negara itu di luar negara dan mengukuhkan kuasa pentadbirannya di AS sendiri.

Sebelum Obama membuat keputusan tersebut, tindakan ketenteraan dilihat bakal dilancarkan ekoran kapal-kapal perang AS ditempatkan di timur Laut Mediterranean dan pemeriksa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah meninggalkan Syria apabila selesai mengumpulkan bukti penggunaan senjata kimia dalam serangan di luar Damsyik pada minggu lepas.

Bagaimanapun, Obama membuat keputusan untuk mendapatkan sokongan Ahli-Ahli Parlimen AS sebelum melancarkan tindakan tersebut ketika tinjauan pendapat menunjukkan rakyat negara ini yang jemu dengan perang di Iraq dan Afghanistan, menentang keras perkara itu.

“Hari ini (semalam) saya meminta Kongres menghantar satu mesej kepada dunia bahawa kami bersedia untuk bergerak sebagai satu negara,” katanya ketika membuat pengumuman tersebut di White House.

Obama memberi amaran kepada Ahli-Ahli Parlimen bahawa mereka perlu menimbang kesan tidak mengambil apa-apa tindakan ke atas Syria.

“Soalan saya kepada semua ahli Kongres dan anggota masyarakat dunia: Apakah mesej yang akan kita hantar jika seorang diktator boleh menggunakan senjata kimia membunuh kanak-kanak di mata umum dan tidak menerima sebarang hukuman,” katanya.

Pendekatan itu menimbulkan keraguan sama AS akan melancarkan tindakan ketenteraan tersebut yang telah diluluskan Obama.

Walaupun menerima sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen, tidak bermakna cadangan membenarkan tindakan ketenteraan itu akan diluluskan ekoran kebanyakan anggota Parti Demokrat dan Parti Republikan ragu-ragu dengan campur tangan AS dalam konflik di Syria yang menyaksikan kira-kira 100,000 orang maut.

Perdana Menteri Perancis, Jean-Marc Ayrault dalam reaksinya hari ini berkata, pihaknya tidak boleh bertindak sendiri ke atas Syria jika AS mengambil keputusan untuk tidak menghukum Assad.

Ayrault berkata, beliau akan mengadakan perbincangan dengan Ahli-Ahli Parlimen esok berhubung hukuman yang wajar dikenakan ke atas Presiden Syria itu.

Menteri Dalam Negeri, Manuel Valls pula berkata, Perancis akan menunggu keputusan Kongres AS yang mungkin akan diumumkan sekurang-kurangnya seminggu lagi. – REUTERS
Sekarang ini para perisik USA dah berada disana tengah mengira apa yang untungnya serang Syria 
  • Mengapa mereka tidak campur tangan semasa Tentera Assad membunuh orang awam di Syria?
  • Mengapa sekarang,dimana tentera Mujahidin diambang penguasaan kepada Syria.. baru mahu campur tangan?
  • Mengapa tidak ada campurtangan di Mesir,banyak bukti pembunuhan As-Sisi terhadap rakyat tidak berdosa.
  • Mengapa tidak ada campurtangan di Myanmar,dimana penyembelihan terhadap Umat Islam sedang berlaku.

Ya, Dahulu sejarah Bosnia akan berulang.Dahulu,apabila umat Islam Bosnia disembelih dan pembunuhan besar-besaran. Mereka berdiam diri. Apabila Mujahidin masuk dan hampir memenangi perang di Bosnia.Barulah ada campurtangan dari NATO. Ya, mereka hanya ingin ambil nama dan untuk elakkan penguasaan penuh tentera Mujahidin terhadap Syria.


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*