Ops Hippo SPAD Terima 1,267 Kes #SPAD #OpsHippo

Penguatkuasa SPAD tidak Duduk Diam – Sejak Januari 2017 – 1,267 Kantoi 

Bahagian Penguatkuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tekda menjalankan amanah mereka dalam usaha memperkasakan Tranformasi Pengangkutan Awam Darat di negara ini. Meskipun banyak aktiviti membenteras dan memantau tidak sah disisi undang undang tidak mendapat liputan media secara besar besaran kerana khuatir menganggu operasi yang dijalankan.

Dalam masa yang sama pihak orang ramai sewajarnya menjadi mata telinga kepada agensi ini untuk membuat aduan dan laporan terus kepada SPAD sekiranya mendapati sesuatu aktiviti yang tidak sewajarnya dilakukan tidak kira daripada para pengguna sendiri, operator malahan pemilik.
Antara kesalahan yang boleh diadukan oleh orang awam terdiri dari beberapa aspek contohnya dari hal pemandu bas antara bandar atau bas ekpres yang memandu cara merbahaya atau lain lain kesalahan termasuk cara layanan penyedia perkhidmatan tersebut.
Khususnya netizen lebih suka mengongsikan sebarang tindakkan salah pihak ramai yang nyata sekali tiada kuasa untuk bertindak walaupun viral mencecah ribuan penontong mahupun pembaca.
Sekiranya mereka mereka membuat aduan kepada SPAD dan pasti tindakan tindakan akan di ambil sewajarnya. Cepat atau lambat sesuatu keputusan kes juga bergantung terhadap laporan yang diadukan.
Angka laporan yang diterima pihak SPAD sehingga hari ini telah mencecah 1,267 kes sejak Januari yang lalu. Laporan ini telah direkodkan yang melibatkan pelbagai kesalahan oleh para pemandu dan pengusaha lori dalam operasi yang dijalanan Ops Hippo.

Ketua Jabatan Penguatkuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata antara kesalahan yang direkodkan adalah melibatkan lori lori yang membawa lebih muatan, membawa muatan secara berbahaya dan muatan melebihi paras ketinggian panel sisi.

“Saya berharap penguasaha lori harus lebih bertanggungjawab pastikan ikut undang-undang dan tidak bawa muatan cara bahaya kerana ia boleh jejas keselamatan orang awam dan merosakkan jalan raya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Ops Hippo di Puchong, Selangor
Dalam operasi hari tersebut pihaknya telah mengesan sebanyak 22 kesalahan dan telah memeriksa 11 buah lori didalam operasi tersebut.

Dimaklumkan sebanyak 11 kesalahan membawa muatan dengan cara berbahaya direkodkan, lapan dikesan membawa lebih muatan dan masing-masing satu kes melibatkan kesalahan tidak mempunyai permit yang sah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*