PAS: YANG CERDIK & PANDAI (jawi)


INIKAH YANG CERDIK & PANDAI
Tadi lepas baca satu artikel yang dikeluarkan sahabat baik saya, KLIK SINI terus rasa terpanggil lak nak post hal berkenaan ini, dahulu aku pernah terfikir juga, andainya si NAN (Nik Aziz Nik Mat) yang pernah menggelarkan Nabi Muhammad SAW macam MAT² di kampung tu (Bapak dia la Mat² dikampung..kue kue kue) akan bertahan utuh didalam parti PAS sedangkan diri dah melangkau zaman pra-sejarah (atau lebih dikenali zaman kerajaan PAS tua), Aku tak pasti adakah ini tandanya kronologi dinasty Nik Family ingin mengawal Kelantan (atau PAS)..

Sememangnya PAS sangat² berdendam dengan UMNO walhal majority orang yang seagama dengan PAS adalah UMNO, UMNO membalun PAS kerana PAS mmg mintak kena balun, maklum la setiap kali mulut NAN bukak kompom suasana meroyan puak PAS dalam yang setuju ada yang tak setuju…Dah² tu wahai pengikut PAS, undurkaNlah NAN tu..kasi dia lebih masa untuk muhasabah diri..asik2 dia je kena tibai dek mulut dia sendiri, aku kuatir satu hari nanti orang² yang berkempentingan dalam PAS take over..abis hancur luluh la PAS kena bedal, aku bukan nak menyibuk atau apa..aku sebagai generasi muda nak gak la lawan dengan pebangkang muda yang baru, adventurenya lain skit..Mat sabu non-sense nak bedal dia..sebab dia pun bedal bini kawan dia..Sang Anuwar?tak yah ckp la..depan belakang dia bedal..Kit siam?cakap Bahasa Malaysia pon bersepah macam haram…LGE lagi la..pakat cucu cicit piut miut dari singapore pukal tanah Penang, lepas nie Penang jadi 2nd singapore…mula2 dia tapaukan Melayu/Islam dia sana..pasni abis dia tapaukan semenanjung Malaysia (bab pebangkang di Sabah/Sarawak aku tanak komen sbb sabah untuk sabah, sarawak untuk sarawak). 

سميمڠڽ ڤاس ساڠت² بردندم دڠن امنو ولحال ماجوريتي اورڠ يڠ ساڬام دڠن ڤاس اداله امنو، امنو ممبالون ڤاس كران ڤاس ممڬ مينتاق كنا بالون، معلوم لا ستياڤ كالي مولوت نئ عزيز بوكق صح سواسان مروين ڤواق ڤاس دالم يڠ ستوجو اد يڠ تق ستوجو…ده تو واهاي ڤڠيكوت ڤاس، اوندوركنله نئ عزيز تو..كاسي دي لبيه ماس اونتوق محاسبة ديري..اسيق2 دي ج كنا تيباي ديك مولوت دي سنديري، اكو كواتير ساتو هاري ننتي اورڠ² يڠ بركيمڤينتيڠن دالم ڤاس تقاي اوۏر..ابيس هنچور لولوه لا ڤاس كنا بدل، اكو بوكن نق مڽيبوق اتاو اڤ..اكو سباڬاي ڬينراسي مودا نق ڬق لا لاون دڠن ڤبڠكڠ مودا يڠ بارو، ادۏينتوريڽ لاين سكيت..مت سابو تق ڬونا نق بدل دي..سبب دي ڤون بدل بيني كاون دي..سي انوور؟تق يه چقڤ لا..دڤن بلاكڠ دي بدل..كيت سيام؟چاكڤ بهاس مليسيا ڤون برسيڤه ماچم حرام…لي ڬوڠ ان لاڬي لا..ڤاكت چوچو چيچيت ڤيوت ميوت دري سيڠاڤوري ڤوكل تانه ڤنڠ، لڤس ني ڤنڠ جادي ماچم سيڠاڤورا…مولا مولا دي تاڤاوكن ملايو/اسلام دي سان..ڤاسني ابيس دي تاڤاوكن سمننجوڠ مليسيا ﴿باب ڤبڠكڠ د سابه/سراوق اكو تانق كومين سبب سابه اونتوق سابه، سراوق اونتوق سراوق﴾




NAN diakui mmg antara manusia yang sangat berpengaryh dalam PAS (tapi satu sen tarak guna dalam PR) kalau tidak “over my death body” hanya bisikan sahaja dari gula² HACKS berkerusi roda tu..ini tidak, HACKS berdehem jek semua angkatan PAS tarik brek hahaha..nampak sangat la baculnya, baru² ini aku terbaca stetement Harun Din kata “tindakan Anuwar Ibrahem tiada kena mengena dengan PAS” (bunyiknya mcm tu la) Abis yang HD ine nyanyuk ka apa ka?yang canang nak naikkan AI jadi PM PR tu PAS gak kan?bengong nak lepas tangan tapi taik bau kat tangan gak..kikikikiki…Che Deq kata ramai orang pandai mcm doktor masuk PR..tapi selagi Nik Aziz menjadi pengembala PAS aku tak fikir ramai yang cerdik tu duk dlm PAS..Kalau benar, Undurkan Nik Aziz tu naikkan YANG CERDIK & PANDAI tu jadi pengembala kambing yang baru…

نئ عزيز دأكوي ممڬ انتارا مأنسي يڠ ساڠت برڤڠاريه دالم ڤاس ﴿تاڤي ساتو سين تاراق ڬونا دالم ڤر﴾ كالاو تيدق “اوۏر ماي داته بودي” هاڽ بيسيكن سهاج دري ڬولا² هاچك س بركروسي رودا تو..اين تيدق، هاچك س بردهيم جيك سموا اڠكتن ڤاس تاريق بريك ههاها..نمڤق ساڠت لا باچولڽ، بارو² اين اكو ترباچ ستيتمانت هارون دين كات “تيندقن انوور ابراهيم تياد كنا مڠنا دڠن ڤاس” ﴿بوڽيقڽ مچم تو لا﴾ ابيس يڠ هد يناي ڽاڽوق ك اڤ كا؟يڠ چانڠ نق ناءيقكن اي جادي ڤي عيم ڤر تو ڤاس ڬق كن؟بڠوڠ نق لڤس تاڠن تاڤي تايق باو كت تاڠن ڬق..كيكيكيكيكي…چي دق كات راماي اورڠ ڤنداي مچم دوكتور ماسوق ڤر..تاڤي سلاڬي نئ عزيز منجادي ڤڠمبالا ڤاس اكو تق فيكير راماي يڠ چرديق تو دوق دلم ڤاس..كالاو بنر، اوندوركن نئ عزيز تو ناءيقكن يڠ چرديق & ڤنداي تو جادي ڤڠمبالا كمبيڠ يڠ بارو…





Kepada bukan melayu/bukan muslim, Ini hal antara kami orang islam dan orang melayu diTanah Melayu, kalau PAS sendiri sanggup kianati bangsa dia sendiri. Andai tiada UMNO mana lagi nak mengadu beb? 🙂 Aku kan perkauman tapi korang kena la tahu apa hak Melayu  di Tanah ini..Ini masalah Melayu..lain² jangan duk buh petrol dalam api..Sebabnya hari ini DAP/PKR sahaja jek buat PAS jadi “punch bag” pada UMNO..Yang si PAS la nie duk bengong buat stetment mintak kena bedal..adoiyai~

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.