PBA Kerajaan DAP Penang Macam “Lintah Darat” #MCA

AIR adalah keperluan asas yang boleh dikatakan amat penting dalam kehidupan seharian, Dalam agenda membantu rakyat tidak kira apa juga parti memerintah dimana mana sisi dunia ini air adalah perkara yang perlu diberikan perhatian serius.

Sebaliknya di Pulau Pinang, Kerajaan DAP Penang seolah olah seperti LINTAH DARAT yang mengenakan caj melampau kepada penduduknya tidak lagi laungan negara berkebajikan yang kini hanyalah kepimpinan DAP kaut masuk kocek, kayakan kroni dan rakyat dibiarkan berhutang.

Satu kes yang menarik perlu diketahui umum yang DAP Penang yang berselindung disebalik nama PBA yang mengenakan caj tidak masuk akal yang mencecah RM1200 / 2 Bulan walaupun tidak setitik air pun digunakan oleh mangsa.

Baca kenyataan ini :

Kenyataan Media 
Setiausaha Organisasi MCA Pulau Pinang Dr Tan Chuan Hong

Guan Eng digesa batalkan tuntutan hutang tidak munasabah

Setiausaha Organisasi MCA Pulau Pinang merangkap Setiausaha MCA Bahagian Bagan Dr Tan Chuan Hong menggesa Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng, yang juga pengerusi PBA, untuk membatalkan tuntutan hutang yang tidak munasabah terhadap Perbadanan Pengurusan Taman Tanjung Blok A, Butterworth.

Beliau berkata, menurut Perbadanan Pengurusan Taman Tanjung, mereka dikenakan tarif air lebih daripada RM1,200 setiap dua bulan walaupun mereka tidak pernah menggunakan setitik air.

“Saya mendapati bahawa mereka tidak sepatutnya membayar tarif air sebanyak RM21,044.10 sejak mengambil alih dari syarikat pengurusan pemaju pada bulan Julai 2014 dan menggantikan meter air baru sehingga Mei 2017.”

Beliau berkata menurut pengurusan, Taman Tanjung mempunyai meter PBA untuk penduduk apartmen, iaitu kira-kira RM70 setiap 2 bulan yang tidak pernah gagal bayar. Walau bagaimanapun, mereka tidak pernah menggunakan sebarang air di dalam tangki pangsapuri, tetapi PBA mengenakan caj kepada mereka dengan bacaan jumlah meter. Ini tidak logik dan tidak munasabah.

“Penduduk selepas menerima tagihan air, sudah berkali-kali pergi ke pejabat PBA KOMTAR, Taman Selat, Perai untuk meminta penjelasan. Tetapi mereka tidak pernah mendapat apa-apa jawapan. Kita dapat lihat PBA itu tidak profesional dan tidak bertanggungjawab dan sikap kerja mereka perlu dipertingkatkan.”

“Mereka semua sukarelawan tua yang tidak mampu menerima tekanan seperti itu, kami juga sangat kecewa dengan ADUN Bagan Jermal merangkap Exco Pulau Pinang YB Lim Hock Seng. Mereka telah meminta bantuan berkali-kali dan juga telah mengemukakan surat tetapi tidak ada jawapan sama sekali.”

Beliau berkata, Perbadanan Pengurusan Taman Tanjung tidak seharusnya dikenakan Surcaj Pemuliharaan Air kerana mereka tidak pernah menggunakan air sama sekali.

“Saya menyokong tuntutan penduduk untuk membongkar meter jumlah air tangki apartmen kerana kerajaan negeri perlu menyediakan air kepada penduduk apartmen. Pengurusan dan penyelenggaraan tangki dan paip air harus menjadi tanggungjawab kerajaan negeri.”

“Dengan caj air yang tidak diketahui, penduduk tidak dapat sebarang jawapan dari PBA sehingga mereka pernah menganggapnya sebagai pecahan paip. Kemudian mereka menggantikannya dengan paip air baru. Walau bagaimanapun, bil-bil air masih tinggi sekarang. Mereka telah membelanjakan RM16,500 untuk menggantikan paip air untuk setiap isi rumah dan ini adalah satu pembaziran.

Beliau sekali lagi menekankan bahawa Perbadanan Pengurusan Taman Tanjung adalah semua sukarelawan tua. Ini telah mewujudkan penderitaan mental kepada mereka sejak mereka menerima surat dakwaan bertarikh 27 November 2017.

“Ini adalah kesilapan dasar PBA kerajaan negeri Pulau Pinang, saya menggesa Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap pengerusi PBA YAB Lim Guan eng untuk membetulkannya dengan serta-merta, membatalkan tuntutan mahkamah terhadap penduduk, dan membatalkan caj air yang tidak munasabah.”

Sumber : MCA online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*