PDRM, SPAD dan JPJ Bakal Bersama Dalam Sistem Integrasi Bersepadu #PDRM #SPAD dan #JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD) menyeragamkan sistem penguatkuasaan bersepadu dan ia sedang dalam proses untuk dibangunkan.


Ia bertepatan dengan keadaan dan keperluan semasa, kerana segala maklumat berkenaan dengan kenderaan awam dapat dipantau dengan lebih baik dan berkesan untuk mencegah sebarang kejadian yang kita tidak ingini.
Difahamkan sistem ini kelak ianya satu perkongsian maklumat secara masa nyata (update) dan terus diselengarakan secara dalam talian (online). Hal ini penting supaya sistem integrasi yang sedia ada dipertingkatkan, terutama berkaitan dengan prosedur menyenarai hitam pemandu, pemilikan dan kenderaan.

Dimasa ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) masih menggunakan sistem perkomputeran iaitu #mySIKAP manakala Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan sistemnya yang tersendiri dan begitu juga dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat (SPAD).
Menurut sumber, Kerjasama tiga agensi berkenaan telah dibuat atas arahan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, hasil dari kepincangan persoalanan dan kajian dalam kemalangan yang membabitkan sebuah bas merempuh 10 kenderaan berhampiran Terowong Menora, Ipoh, Perak, bulan lalu.
Antara kepincangnya adalah kegagalan pihak SPAD dan PDRM mengakses saman yang dikeluarkan oleh pihak JPJ terhadap pemandu tersebut ini kerana mereka tidak diseragamkan dalam satu perkongsian. 

Oleh yang demikian, sistem integrasi bersepadu yang dibangunkan dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) itu diharap menyelesaikan masalah sedemikan rupa demi keselamatan dan kemudahan pada masa yang akan datang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*