PeKA: Penganggur Diburu Di PerakMemburu penganggur-penganggur di Perak


Program Jelajah Kerjaya Amanjaya 2012, inisiatif yang diperkenalkan Pusat Kerjaya Amanjaya (PeKA) mampu mengurangkan daftar penganggur di negeri Perak.

Adun Trong, Datuk Rosli Husin, berkata siri jelajah ke 10 daerah di negeri Perak memberi peluang kepada generasi muda khususnya pelajar lepasan universiti tempatan dan swasta peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan yang dimiliki mereka.“Hari ini, PeKA turun padang ke DUN Trong untuk membantu golongan belia di sini mencari peluang pekerjaan dan program ini nampaknya mendapat sambutan baik daripada pencari kerja.

“Bagi saya, program ini merupakan antara langkah berkesan yang diperkenalkan kerajaan negeri untuk mengurangkan daftar penganggur di Perak,” katanya kepada Peraktoday.com hari ini.
Terdahulu, Rosli yang juga Ketua UMNO Bahagian Bukit Gantang merasmikan Program Jelajah Kerjaya Amanjaya 2012 peringkat DUN Trong di Dataran Pejabat Penghulu Mukim, dekat pekan Trong.

Dalam perkembangan berkaitan, Rosli berkata, program jelajah ke seluruh daerah itu dapat memudahkan pencari kerja kerana tidak perlu ke bandaraya Ipoh untuk mendaftar dengan PeKA.

Selepas DUN Ayer Kuning, DUN Trong menjadi lokasi kedua siri jelajah PeKA yang antara lain berperanan membantu majikan mencari pekerja yang diperlukan mengikut kemahiran.

Sementara itu, Rosli menasihatkan golongan belia agar tidak terlalu memilih kerja bagi memastikan peluang kerja itu tidak diisi oleh warga asing.

“Saya berharap anak muda terutamanya di kawasan Trong supaya tidak terlalu memilih kerja sebaliknya ambil peluang yang ada dengan sebaik-baiknya,” katanya.
Sementara itu, bekas pelajar kolej perhotelan, Norerfazurin Othman, 23, mengakui sukar untuk mendapatkan pekerjaan dewasa ini.

Sehubungan itu, program Jelajah Kerjaya Amanjaya katanya, dapat membuka peluang kepada pencari kerja sepertinya berdaftar dengan PeKA.

“Ketika ini, agak sukar untuk mencari pekerjaan di sekitar Trong dan saya berharap program anjuran PeKA ini dapat diperluaskan lagi ke seluruh Perak dari semasa ke semasa,” tambahnya lagi.

Pada majlis itu, Rosli turut menyampaikan cek dermasiswa bernilai RM128,000 yang diperuntukkan kerajaan negeri kepada pelajar dari DUN Trong yang berjaya melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam dan swasta.


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.