Pemandu Teksi Juga Boleh Sertai UBER/GRAB – Nancy #SPAD #GRAB #UBER

Para pemandu teksi di negeri Sabah tidak wajar untuk membuat protes ataupun piket untuk menyuarakan ketidakpuasan hati dalam berkaitan hal ehwal industry teksi di Sabah. Kerajaan pimpinan Barisan Nasional adalah kerajaan yang sentiasa berlapang dada dalam hal berkaitan industri sepertimana yang dinyatakan dengan jelas YAB Perdana menteri dalam usaha meningkatkan kecekapan dan daya saing bagi merealisasikan usaha transformasi pengangkutan awam Negara ini.
Bagi hal ini Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sentiasa memberikan perkhidmatanya untuk mencari jalan penyelesaian dalam isu isu yang melibatkan pengangkutan awam termasuk teksi.
Para pemandu teksi diharap tidak termakan dakyah mana mana pihak asing (tidak berkaitan dengan industry ini) yang cuba mewujudkan persepsi buruk dan mengambil kesempatan terhadap mereka.
SPAD adalah saluran rasmi kerajaan untuk menguruskan hal hal berkaitan dan sentiasa memberikan focus dan opsyen dalam hal teksi yang dihimpit dengan pelbagai masalah bersifat sementara mahupun jangka masa panjang.

Badan rasmi ini tiada kepentingan terhadap ,mana mana pihak melainkan ia adalah untuk mewakili industri ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hajah Nancy Shukri semalam menyatakan kerajaan mahu semua terlibat dalam hal berkaitan pemandu E-Hailing. Pemandu teksi tradisi, GRAB, UBER perlu berada dalam satu garis panduan yang sama tidak ada pengecualian.


“Drivers providing ride sharing services in Sabah have to be on par with taxi drivers, with PSV licence and vehicle inspection by Puspakom.?

Wujud andaian yang kononnya pemandu E-Hailing (UBER/GRAB) mendapat laluan mudah dan kurang dipantau oleh pihak berkuasa adalah khabar angin yang tidak benar kerana mereka yang mengunakan sistem E-Hailing di negeri Sabah juga turut melalui proses yang sama sepertimana pemandu teksi tradisi perkara ini telah ditetapkan dan kini sedang dalam proses pelaksaan menyeluruh.
Nancy turut memberitahu para pemandu teksi tradisi juga turut sama migrasi kepada sistem E-Hailing sekiranya mahu, hal ini jelas peluang sama rata dalam industri ini boleh dinikmati bersama.

Sehingga hari ini sejumlah 600 pemandu teksi tradisi telah pun migrasi ke Uber dan sejumlah 2,200 telah menyertai Grabcar , kata Hajah Nancy.

“Ini bukan lah untuk mengalak kan pemandu teksi biasa menyertai servis E-Hailing tetapi hanya ingin memberi tahu mereka juga ada peluang jika mahu” katanya lagi.
Soal tambang pemandu teksi tradisi yang mahu dikurangkan ia boleh dilakukan jika mereka mahu akan tetapi ia perlu berfungsi sebagai konsep tambang harga siling dan pemandu boleh mengenakan tambang lebih murah sekiranya mereka mahu.

Pihak kerajaan mengesyorkan agar para pemandu teksi tradisi mengikut teknologi dan memahami permodenan dalam industri hari ini.
“Kerajaan tidak mahu melihat industri teksi tradisi pupus” kata Hajah Nancy.
Dengan garis panduan baru, pemandu teksi UBER / GRAB juga perlu melalui proses yang turut dilakukan oleh para pemandu teksi tradisi seperti perlu membuat pemeriksaan di Puspakom mengikut jadual dan memiliki lessen PSV yang sama seperti pemandu teksi tradisi dan ini menunjukkan undang undang tetap terpakai kepada pemandu E-Hailing tidak ada yang terkecuali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*