Pemandu Teksi Ugut Kerajaan – “Kalau Nak Jumpa, Saya ‘ON’ Je” – Liow Tiong Lai #SPAD #MCA

Sistem perkhidmatan ‘e-Hiling’ telah dibenarkan beroperasi susulan pindaan Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). Namun ianya telah menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan persatuan pemandu teksi akan kewujudan sistem ini.

Justeru itu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri liow Tiong Lai bersedia berjumpa dengan mana – mana persatuan pemandu teksi yang merasakan tidak berpuas hati dengan kewujudan sistem ‘e-Hailing’ ini dan seterusnya bersedia untuk menerangkan kepada kumpulan yang tidak berpuas hati tersebut menegnai perkhidmatan sistem ini.

Tiong Lai menambah bahawa, sistem ‘e-Hailing’ ini sedang dalam peringkat untuk memastikan ianya sama dengan platform teksi, yang mempunyai syarat – syarat yang juga sama seperti pemeriksaan kenderaan di Puspakom selain jenis lesen memandu.

Sehubungan dengan itu, beliau menyarankan agar tidak perlulah untuk mengugut kerajaan dan sepatutnya komen yang sedemikian tidak sepatutnya di keluarkan oleh orang yang bertanggungjawab. Apa jua isu yang berkaitan ianya boleh dibawa berbincang dan boleh berjumpa dengannya pada bila – bila masa, ujarnya lagi.

Namun sehingga kini, beliau masih belum menerima surat daripada pihak pemandu teksi, sebagaiman yang didakwa oleh pengasas Big Blue Taxi Facilities Sdn Bhd, Datuk Shamsubahrin Ismail yang mendakwa surat yang dihantar tidak dilayan oleh pihaknya.

Terdahulu, Shamsubahrin secara telah mengugut kerajaan dengan mendakwa sekitar 70 peratus pemandu teksi akan mengundi pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PUR-14) kelak sekiranya isu antara teksi konvensional, Grab dan Uber tidak diselesaikan oleh pihak kerajaan.

Datuk Seri Ling Tiong Lai berkata demikain selepas menyempurnakan majlis penyampaian anugerah ‘Pride of Workmanship Award” anjuran kelab – kelab Rotary Malaysia kepada 36 kakitangan KTMB di KL Sentral.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*