Pembangkang Tiada Modal, UBER Jadi Sasaran #SPAD

Menjadi lumrah mungkin duduk di kerusi Pakatan Harapan, kerjanya hanya menghentam kerajaan. Barangkali kerja untuk membantu rakyat mereka telah selesai?
Kali ini Pakatan Harapan timbul idea baru untuk memburukkan kerajaan Barisan Nasional dengan isu UBER. Terbaru, Bloomberg dan Reuters, agensi berita antarabangsa telah mengeluarkan satu kenyataan bahawa Malaysia antara 5 negara yang menjadi sasaran untuk disiasat oleh pihak DoJ mengenai salah laku rasuah yang melibatkan UBER.
Entry yang dikeluarkan Bloomberg pada 20 Spetember 2017 bertajuk “Uber Faces Widespread Asia Briberry Allegations Amid U.S. Criminal Probe” telah meletakkan Malaysia sebaris dengan negara China, India, Indonesia dan Korea Selatan untuk disiasat dibawah elemen quid pro qua iaitu elemen muafakat.
Kenapa Malaysia dikaitkan? Ini kerana, pihak agensi terbabit seolah meragui dengan keputusan kerajaan Malaysia yang meluluskan undang-undang e-hailing dan sekaligus kononnya menyatakan ia didalangi dengan unsur rasuah.
Perkara ini menjadi satu kesempatan buat pembangkang lebih-lebih lagi Ahli Parlimen DAP, Chin Tong. Chin yang tidak berpuas hati apabila YB Nancy tidak menjawab pertanyaannya semasa di Parlimen mengenai sumbangan korporat dari Pusat Inovasi dan Kreatif Global Malaysia (MaGIC) serta pelaburan sebanyak AS$30 Juta dari Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) ke dalam UBER sebelum undang-undang e-hailing ini dibenarkan.
Pertanyaan Chin Tong ini hanya sekadar memanaskan isu supaya rakyat memandang buruk kepada kerajaan.
Isu UBER yang dikaitkan dengan MaGIC ini telah dijawab oleh YB Nancy. Beliau telah menafikan bahawa wujud salah laku yang melibatkan UBER dan MaGIC dalam dakwaan rasuah dan menafikan tiada elemen quad pro quo.
Beliau turut menjelaskan bahawa pelaburan yang dilakukan oleh KWAP itu kepada UBER sebanyak USD$30 Juta (RM125.95 Juta) itu adalah berdasarkan penilaian yang telah dibuat serta mengambil kira potensi pelaburan secara menyeluruh.Mana mungkin KWAP tidak memikirkan pelan pelaburan sebelum melabur. Ini hanya menjadi modal isu untuk pembangkang spin.
Memang pelik pembangkang di Malaysia ini, apa yang kerajaan lakukan terbaik buat negara tetapi sentiasa dikecam oleh pembangkang seolah-olah mahu menjatuhkan negara. Sepatutnya sebagai pemimpin mereka seharusnya mendorong dan menyokong usaha kerajaan dalam memajukan negara.
Ini tidak, asyik mahu di spin dan di fitnah sahaja. Rakyat pun turut bosan dengan taktik pembangkang ini.
Untuk makluman, kerajaan bukan sahaja mengiktiraf UBER malah syarikat lain seperti Grab Car, 2GO, eevom, EzCab dan PICKnGO turut diiktiraf.
Setiap undang-undang yang diluluskan akan melalui persidangan parlimen untuk dibahas, dibincang dan dipersetujui. Jadinya ini adalah keputusan bersama bukan satu individu.
Sudahlah pembangkang, carilah modal lain untuk di spin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*