‘Penang Alert’ Mana Peruntukkan RM220 JutaUntuk Banjir Pulau Pinang? #DAP #PenangAlert #BanjirPenang

Pada bajet 2017 Pulau Pinang yang lalu diumumkan oleh Ketua Menteri dengan yakin menyatakan pihak Kerajaan Negeri pimpinan DAP akan memperuntukkan sebanyak Dua Ratus Dua Puluh Juta Ringgit (220,000,000) bagi mengatasi masalah banjir dan banjir kilat yang setiap tahun melanda Pulau Pinang.Tragedi banjir kilat ini dikatakan terjadi setiap tahun pada Lingkungkan September dan November. Disepanjang pemerintahan Kerajaan DAP tanpa sebarang perubahan yang boleh memberikan kredit kepada Kerajaan Negeri kerana kejadian banjir kini lebih teruk daripada sebelum ini lantaran kerakusan kerajaan negeri yang meneroka kawasan tadahan.

Sebelum ini pelbagai keluhan masyarakat khasnya penduduk yang terjejas dan menyedari akan kerosakkan yang tidak terkawal dikawasan tadahan tersebut sehinggakan rakyat Pulau Pinang secara keseluruhannya terkesan bilamana salah sebuah bandar utama di negeri itu lumpuh kerana banjir lumpur.

Ketua Menteri hanya memberikan alasan bodoh dengan menyatakan jumlah hujan yang kononnya terkumpul selama sebulan sebagai alasan untuk menyelindungi kegagalan pihak kerajaan negeri yang rakus meneroka kawasan tadahan yang menjadi sebagai penyerap air hujan.

Sekiranya keadaan ini tidak dibendung dan penerokaan kawasan tadahan tersebut ia bakal mengakibatkan kejadian bencana alam yang lebih dahsyat seperti banjir lumpur, tanah runtuh dan paling menakutkan yang melibatkan kemalangan jiwa kerana kita sedia maklum air banjir adalah sangat berbahaya kepada manusia kerana potensi tersebarnya wabak seperti Penyakit kencing tikus atau Leptospirosis.

Penerokaan yang tidak terkawal dan kemana perginya peruntukkan yang di umumkan oleh LGE dalam bajet 2017 seperti yang dipetik dalam web Kerajaan Negeri : KLIK SINI
Pengurusan Pencegahan Banjir Sebanyak RM220 Juta

“25. Saya ingin mengumumkan bahawa Kerajaan Negeri akan memperuntukkan wang yang paling besar sebanyak RM220 juta untuk pencegahan banjir kilat di seluruh Pulau Pinang.”Dilihat dari gerak geri kerajaan DAP selepas kejadian banjir melanda pada 4 hari lalu, Kerajaan DAP Pulau Pinang meletakkan kesalahan kepada Kerajaan Persekutuan yang kononnya tidak membantu kerajaan negeri. Persoalan yang sepatutnya dijawap oleh pihak Kerajaan Negeri kenapa penerokkan hutan dan kawasan tadahan hujan tidak terkawal itu diselesaikan bukan meletakkan kegagalan Kerajaan Negeri kepada orang lain.

Tidak boleh diterima akal bilamana sebelum ini DAP selaku Kerajaan Negeri mendabik dada kononnya mempunyai lebihan kewangan (dengan penjualan tanah tambak laut dan pembinaan rumah rumah elit) dan kini meletakan masalah kewangan sebagai punca banjir kilat ini berterusan. Semasa jual tanah tambak laut dan projek botakkan bukit bukit tersebut ada tanya kepada Kerajaan Persekutuan tak? 

baca juga 10 Dosa DAP Terhadap Penduduk Pulau Pinang http://www.medialantang.com/?p=35543