Penduduk Gelang Patah Bakal Hukum Kit Siang #MCA

Syabas, MCA telah dengan secara terbuka membuat cabaran untuk merebut kerusi yang diabaikan oleh Penasihat Parti DAP, Lim Kit Siang sebagai teladan kepada pengundi disitu bahasawanya Kit Siang hanya bermain politik semata mata tanpa berniat untuk memperjuangkan nasib rakyat.

Lim Kit Siang bapa kepada Ketua Menteri Pulau Pinang yang baru baru ini disabitkan dengan dakwaan rasuah oleh pihak SPRM lebih gemar menghilangkan diri disamping menempel di tempat lain sedangkan ia mempunya kawasan yang perlu dijaga.
Apa yang hari ini MCA lakukan jelas dengan tekad dan komitmen untuk meraih kembali kepercayaan orang cina kepada parti komponen Barisan Nasional itu pada PRU14.
MCA dengan siap siaganya sudah mengenal pasti anak tempatan yang bakal diketengahkan sebagai calon pada PRU14 di Gelang Patah yang kini diabaikan oleh Lim Kit Siang (mungkin dalam proses menenangkan anak kesayangannya yang kini sedang didakwa di mahkamah) 
Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata calon anak tempatan itu mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan dan disukai oleh penduduk dikawasan tersebut.
“Kita sudah kenal pasti dan telah mula gerak kerja. Tapi kita akan serahkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk keputusan muktamad,” katanya 
Malah niat tersebut disambut baik oleh kepimpinan di negeri tersebut dibawah kepimpinan Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin bahawa Barisan Nasional (BN) Johor bersetuju untuk meletakkan calon MCA bertanding di kerusi itu.
“Rakyat tahu bahawa DAP tidak memberi sebarang khidmat. Mereka hanya pandai bercakap. Rakyat boleh lihat bahawa hanya BN mempunyai nilai teras seperti kesepakatan dan perpaduan yang membolehkannya memberikan khidmat dijanjikan, termasuk di Gelang Patah.” Kata Liow.
MCA mengambil inisiatif dengan membuat tapisan nama nama calon yang bakal mewakili MCA (melalui siasatan SPRM) dengan harapan dapat menyenaraikan calon dari MCA yang bersih dan bertanggungjawab.
Ini jelas menunjukan MCA bukan sekadar main main atau sambil lewa dalam pertempuran PRU14 akan datang. Kepada pihak yang sering mengkritik MCA itu perlulah dilihat dari sisi keperluannya MCA dan hakikatnya perkongsian kuasa yang diamalkan oleh Barisan Nasional sejak dahulu lagi adalah resepi terbaik dalam mengurus tadbir negara ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*