“Peneroka boleh Dibeli Dengan 20 Ringgit” – ADUN BESERAH #PRKRompin #P091

Tinjauan DSR ke kawasan ceramah PAS sekitar hari berkempen pada hari ke 3, DSR singgah di Keratong 8 yang pada malam tersebut telah didatangkan 3 orang penceramah  PAS yang terdiri dari ADUN Beserah YB Andansura, YB Khalid Samad dan Mazlan Aliman (presiden ANAK).
Yang mengejutkan DSR, ADUN Beserah berani melemparkan kata kata yang cukup kontrovesi yang berbunyi..

“Ala, Pengundi Keratong 8 ini bagi 20 ringgit boleh sahaja” 


Adakah ADUN Beserah ini biasa membeli undi di DUN Beserah pada PRU 13 lepas? Sehinggakan beliau sanggup berkata sedemikian rupa dihadapan para peneroka FELDA di Keratong 8?


Purata pendapatan peneroka tanah rancangan Felda di seluruh negara sudah meningkat melebihi RM3,000 sebulan. Walaupun harga bahan komoditi sekarang sentiasa berubah di pasaran.
Bagaimana dengan tuduhan RM20 boleh beli undi?!Ingat orang FELDA kokak sangat rasuah macam dia ke?!

Selepas pusingan pertama, Mazlan Aliman pula berucap, Antara perkara yang disentuh berkenaan dengan saham FGV. Padahal Tan Sri Isa Samad sedia maklum kepada para peneroka berkenaan saham tersebut, Main saham bukan macam jual beli runcit. Dan difahamkan kepada DSR bahasawanya saham FGV diberi secara percuma kepada peneroka, berkenaan bayaran RM50 yang disebut sebut diceramah itu juga dimaklumkan ada yang tidak menjelaskannya tetapi mendapat juga separuh dari jumlah penuh dividen. Orang FELDA bersyukur dengan apa yang ada, apa jasa Mazlan Aliman sekadar bercakap kosong dipentas politik yang datang setiap kali pilihanraya sahaja.

Khalid Samad juga berkesempatan memberikan ceramah disitu walaupun difahamkan oleh pengacara YB Khalid Samad pernah datang ke Keratong 8 pada masa 28 tahun yang lalu, tetapi bertuahnya hari ini datang ke FELDA Keratong 8 untuk PRK Rompin dan mengajar penduduk FELDA Keratong cara hidup peneroka?

Beliau bercerita tentang GST seolah olah hari ini orang di Keratong 8 mati keras tak makan kerana GST.

“Menangkan calon PAS di Rompin untuk kerajaan batalkan GST” katanya, tetapi dia sedar atau tidak sedang berbohong dihadapan 50 orang pendengar. Seperti laporan yang disiarkan oleh Sinarharian yang memetik penyataan Ketua Umum Pakatan (yang kini dalam penjara)

Pakatan Rakyat laksanakan #GST jika memerintah kelak” – Anwar Ibrahim [sini]


Dari kenyataan yang tidak pernah ditarik balik oleh ketua pembangkang ini sendiri jelas Khalid Samad berbohong kepada penduduk Keratong 8 berkenaan GST.
Nasihat DSR kepada penceramah seperti mereka sewajarnya berkempen dengan sihat tidak menuduh sebarangan berkenaan dengan FELDA, pada awal permulaan ceramah bukan main lagi memuji tindakan Tun Abdul Razak yang mewujudkan FELDA tetapi hari ini pembangkang lebih kuah dari sudu, kenapa?!للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.