Penganjur #Merah169 Bayar Kos Sapu Sampah?!

Perhimpunan #Merah169 akhirnya dapat mengumpulkan peserta seramai 150-200ribu bermula sejak awal pagi itu ada yang berkumpul di beberapa lokasi pertemuan di sekitar ibu kota termasuk di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), iaitu ibu pejabat Umno, Jalan Conlay dan Dataran Merdeka pada 16 September lepas. kesemua akhirnya berarak menuju ke arah Padang Merbok 

Anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ditugaskan berkawal di sekitar Plaza Low Yat dan Petaling Street bagi mengelak beberapa individu yang ingin melalui kawasan itu. Dan itu tidak ada dalam rancangan yang didakwa oleh pihak penganjur.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Menteri Dalam Negeri telah memaklumkan sebelum ini kepada peserta perhimpunan itu tidak dibenarkan memasuki kawasan Plaza Low Yat, Jalan Petaling dan Bukit Bintang. Dan hanya segelintir sahaja yang tersasar kesana dan tidak ada belaku sebarang insiden pecah kepala atau pecah kedai. Alhamdulillah!

Lain dari kaca mata wartawan The Malaysian Insider (TMI) menulis belakunya lambakkan sampah disekitar Padang Merbok. Jika kita sedia maklum tabiat membuang sampah memang tidak boleh dielakkan jika dalam keadaan sedemikan rupa  (berkumpul) akan tetapi ia bukalah satu isu besar yang boleh mengalih apa yang sebenarnya terjadi pada hari tersebut. 

Sejarah hari tersebut boleh dijadikan sandaran kepada para provokasi politik anarki dari pembangkang yang perlu sedar hari ini masih ramai penyokong kerajaan bersama kerajaan untuk mengingatkan mereka mereka (terutama penyokong BERSIH) yang hari ini dilihat memburukkan nama negara dengan tindakan dan perbuatan provokasi terhadap kepimpinan hari ini.

Admin dimaklumkan pihak penganjur #Merah169 telah meletakkan wang deposit sebanyak RM100,000.00 sebagai cagaran sekiranya belaku apa apa kerosakkan semasa hari kejadian. Dari wang tersebut RM50,000.00 telah dipotong untuk kos pembersihan kepada Alam Flora dan DBKL. 

“Saya nak tanya kepada penganjur BERSIH1 hingga 4, Diaorang ada bayar ke kos sapu sampah?! Potong Lan*au ah dorang nak bayar..” – Lee Danial (peserta Merah169)

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*