Penggunaan Kenderaan Sendiri Untuk Tujuan Komesial Adalah Dilarang #UBER #GrabCar #Teksi

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri (BN- Batang Sadong) Ketika menjawap secara bertulis soalan yang dikemukan oleh Ahmad Marzuki Shaary (PAS- Bachok) di sesi Parlimen , berkenaan teksi dan applikasi booking , Beliau menjelaskan syarat dan standard yang akan diperkenalkan untuk memastikan semua pemberi khidmat teksi melalui applikasi smartphone harus memberi perkhidmatan yang lebih berkualiti.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) kini sedang melakukan kajian dan pengumpulan maklumat sebelum satu formula dan polisi yang bersesuaian untuk mengawal dan memantau sistem booking teksi melalui internet dan juga applikasi nya.

“Ini boleh secara terus memperbaiki mutu perkhidmatan teksi yang bakal menguntungkan semua pihak termasuk pemandu dan penumpang” jelas Nancy Shukri.


YB Nancy Shukri memberitahu , Dalam kerajaan bertindak mencari penyelesaian dalam pergeseran dan masalah antara perkhidmatan teksi UBER dan perkhidmatan teksi tradisi , SPAD juga telah mengadakan konsultansi secara komprehensif dengan syarikat teksi dan pemandu untuk mengadakan beberapa insiatif penambahbaikkan.

Beliau juga turut memberitahu melanggan teksi melalui applikasi adalah dibenarkan selagi pemandu teksi itu menggunakan kenderaan berlesen akur pada undang undang yang sedia ada.


“Penggunaan kenderaan sendiri (private vehicle) adalah satu kesalahan di bawah seksyen 16 akta pengangkutan kenderaan awam 2010” kata Nancy.

Selain itu YB Nancy juga sempat memberitahu pihak SPAD kerap mengadakan penguatkuasaan berterusan dan banyak mengeluarkan saman dan menunda kenderaan pesalah yang tidak mematuhi undang undang.

“SPAD juga mengeluarkan pemberitahuan bertulis kepada pemandu yang berlesen supaya mereka hentikan memberi perkhidmatan yang tidak mengikut undang undang yang lain dari apa yang tertera dalam lesen yang mereka miliki” kata Nancy Shukri


Dengan penjelasan bertulis dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri , Nancy Shukri, maka tentu semua pihak bersabar dalam isu perkhidmatan teksi melalui applikasi seperti UBER dan Grabcar.

Peranan SPAD sering disalahtafsir oleh banyak pihak. Walaubagaimanapun pihak SPAD sentiada bersikap terbuka dan mengalu alukan sebarang permasalahan yang berkaitan dengan memberi respons yang cepat dan tindakkan yang cepat.

Sebarang makluman boleh terus hubungi SPAD : 1800-88-7723

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*