Penubuhan Makmal Transformasi Bas Ekspress #SPAD

Hari ini telah berlangsung hari ini apa yang dipanggil sebagai lab kajian “Makmal Transformasi Bas Ekspress” yang dilancarkan di Pusat Konvensyen Sime Darby , Kuala Lumpur.

Banyak perkara telah di sampaikan. Antara nya Kerajaan akan membincangakan secara mendalam dengan industri pengangkutan awam berhubung langkah yang boleh diguna pakai bagi mengurangkan kes kemalangan jalan raya yang melibatkan bas bas ekspres.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, langkah-langkah perlu diambil bagi menyelesaikan hal ini kerana ia ia membabitkan nyawa penumpang dan orang ramai serta pengguna jalan raya yang lain. Turut di bicangkan juga hal berhubung kekurangan jumlah pemandu bas yang kini dialami oleh kebanyakan syarikat bas ekspres.

Sebagai Menteri yang bertanggung jawap dalam perkara ini, DS Hajah Nancy Shukri turut menyedari perkara ini selepas mengkaji semua kemalangan-kemalangan yang berlaku dan mendapati kebanyakannya pemandu yang sudah letih dan telah memandu lebih dari 24 jam.

Sikap tidak ahu kejar elaun yang banyak dari syarikat juga ada lah faktor kepada hal ini kerana pemandu yang mahu elaun lebih selalu nya tidak mahu ada “co-driver” (pemandu kedua).
Maka atas sebab sebab inilah katanya tertubuhnya Makmal Transformasi Bas Ekspress.


Menurut Nancy, perbincangan juga turut menjurus kepada aspek latihan yang wajar diberi oleh pihak syarikat kepada pemandu-pemandu bas ekspres dan kesediaan mereka untuk menawarkan jawatan kepada wanita untuk diambil bekerja sebagai pemandu.

“Saya fikir wanita juga boleh diberi peluang untuk menjadi pemandu sekiranya jarak perjalanan tidak terlalu jauh.

“Ini bagi mengurangkan jumlah pemandu (lelaki) pada masa sekarang ini yang kebanyakannya telah berusia lingkungan 50 hingga 60 tahun,” ujarnya.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) turut terbabit dalam hal merencanakan makmal ini bersama juga dengan Polis Diraja Malaysia.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, rumusan menerusi perbincangan yang berlangsung selama lapan minggu itu akan dibawa ke Kabinet untuk diputuskan.

Ini kerana kabinet perlu dahulu meluluskan nya kerana ia melibat kan kos perlaksanaan dimana kabinet perlu menentukan nya nanti.

“Industri akan datang (diserahkan) kepada kerajaan dan itu adalah peluang buat mereka. Bila kerajaan putuskan macam teksi SPAD boleh selesaikan dan menteri akan bincang di Kabinet.

“Kita tunggu dulu hasil daripada makmal ini dan lepas itu kita baru bincang bersama dalam Kabinet. Sebab bila ia menggunakan kos ia perlu dikaitkan dengan perancangan kewangan,” jelas Syed Hamid.

Untuk makluman , makmal ini yang akan berlangsung selama 6 minggu (tambahan 2 minggu sekira nya perlu)

Makmal ini secara asas nya merupakan sebahagian daripada usaha SPAF untuk menjalinkan kerjasana dengan kesemua kementerian agensi , Persatuan dan pemegang kepentingan yang terlibat untuk bersama sama mencari penyelesaian yang terbaik bagi pemasalahan yang di hadapi serta meningkatkan taraf industri bas ekspres.

“Terms of Reference” bagi “Makmal Transformasi Bas Ekspress” juga telah ditetapkan dimana 5 kategori telah di kenal dan akan dibincangkan di dalam makmal ini. 5 Kategori tersebut adalah:
Model perniagaan
Keselamatan standard dan teknologi
Kebolehcapaian 
Sumber tenaga & kepakaran pemandu 
Strategi lautan biru Nasional & komunikasi

Makmal Transformasi Bas Ekspress ini akan memberikan tumpuan kepada peningkatan mutu perkhidmatan, keselamatan dan kemampanan industri bas. Di antara lainnya makmal tersebut akan mengambil kira model perniagaan, cara-cara menangani kekurangan pemandu, usul-usul bagi memperbaiki kebajikan pemandu, pendekatan teknologi, polisi dan syarat-syarat pelesenan serta peningkatan mutu terminal dan infrastruktur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*