#PersempadananSemula #SPR Semua Parti Mesti Beri Maklum Balas – Liow Tiong Lai #MCA #PRU14

Parti komponen Barisan Nasional MCA kini sedang giat mengumpul dan menganaslisi segala sumber berhubung pelaksanaan Kajian Semula Persempadanan Kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi Tanah Melayu dan Sabah oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Khamis lalu.

Datuk Seri Liow Tiong Lai selaku presiden MCA memaklumkan kepada umum bahawasanya semua Ketua Bahagian dalam parti itu akan bermesyuarat selewat lewatnya minggu hadapan bagi mengumpul dan menyelaraskan maklumat berkaitan perkara itu sebelum dibentangkan kepada SPR.
“Setiap DUN dan Parlimen yang disempadankan semula mesti mempunyai pengundi daripada semua kaum sebagai mengimbangi keharmonian pelbagai bangsa di negara ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung MCA Bahagian Kapar, di sini hari ini.
Beliau menyarankan kepada semua parti politik di negara ini agar memberi maklum balas diatas kajian persempadanan ini kerana ianya hanya terbuka untuk dibincangkan oleh SPR hanya selama sebulan bermula 15 September 2016 yang lalu seperti yang diumumkan oleh Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh yang berkata suruhanjaya itu akan mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri Tanah Melayu dan Sabah selama satu bulan bermula Khamis lepas hingga 14 Oktober ini.
Pada Selasa minggu lepas, Suruhanjaya itu mengumumkan akan melaksanakan kajian semula persempadanan berkenaan mengikut peruntukan Fasal (2) Perkara 113, Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*