Petisyen Pengampunan Anwar Ditolak

Lembaga Pengampunan telah melupuskan (disposed) petisyen dari keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ia nampaknya bukan satu berita baik untuk ketua pembangkang itu.

Bagaimanapun, peguam Anwar N Surendran tidak mahu mendedahkan apa keputusan tersebut, sementara menunggu pengesahan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari Rabu.

Ketika ditemui, Peguam Kanan Persekutuan Amarjeet Singh memberitahu pemberita petisyen itu telah dilupuskan (disposed), dan dengan itu, kedudukan perlembagaan adalah jelas mengenai perkara itu.


Tambahnya, afidavit yang dibuat oleh Ketua Pengarah Bahagian Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri telah dihantar kepada pemohon.

Ketua pengarah adalah sebahagian daripada urusetia Lembaga Pengampunan, yang dipengerusikan oleh Yang di-Petuan Agong.

Dengan ini, permohonan Anwar untuk mendapatkan pengampunan mungkin ditolak dan akan menjalani hukuman lima tahun penjara selepas disabitkan atas tuduhan liwat. Ini juga bermakna bahawa kerusi Parlimen Permatang Pauh yang diwakilinya akan diisytiharkan kosong tidak lama lagi.

Keputusan itu disampaikan kepada Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Asmabi Mohamad dalam kamar, yang kemudian menetapkan Rabu ini untuk pengesahan lanjut.

Hari ini pada mulanya ditetapkan untuk mendengar permohonan Anwar untuk mendapatkan kebenaran bagi semakan kehakiman bagi menghadiri sidang parlimen yang berakhir pada 9 April. – malaysiakini


Dalam pemahaman admin, petisyen pengampunan Anwar memang tidak boleh diterima kerana :
  • Bukan Anwar (persalah) yang mengemukakan rayuan, tetapi pihak keluarga.
  • Persalah mesti mengaku bersalah sedangkan Anwar tidak mengakuinya.
  • Hukuman tetap berjalan walaupun diberi pengampunan ia tidak mengugurkan hukuman 100% cuma mungkin dikurangkan hukuman tersebut. (contohnya hukuman mati diringakan kepada hukuman penjara seumur hidup) 
Apa yang cuba dilakukan oleh keluarga Anwar adalah cuba menarik penyiokong fanatik mereka untuk menyerang pihak institusi. Dan dari lensa kamera kita dapat lihat anak dan cucu dijadikan alat meraih simpati sedangkan Anwar tidak mengaku bersalah tetapi mahu diberi pengampunan.

Keluarga Anwar akan mengunakan apa sahaja demi menarik simpati rakyat, sedangkan beliau ternyata bersalah dalam Kes Liwat tersebut. Cucu menjadi alat meraih rasa kasihan. 
Semasa beliau meliwat Saiful, ada dia fikir tentang cucu dan ahli keluarga beliau?!


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*