PKR dan Anwar Hanya Berani Dengan PAS?!

BANYAK pertukaran kerusi pembangkang kebelakangan ini dengan kebanyakkan pemimpin utama DAP meninggalkan kerusi selamat masing-masing untuk bertanding di beberapa kawasan Parlimen dan DUN dalam negeri Johor, terutama di kawasan yang agak seimbang dari segi komposisi kaum.


Hanya pemimpin DAP sahaja yang berani buat macam ini (beralih kerusi) sebab dia sudah dikelabukan dengan kajian outdated yang kononnya semua orang cina menyokong parti tersebut, tidak kira apa.

Keadaan sebetulnya dah banyak berubah. Cina pentingkan duit dan kelemahan Anwar yang disokong DAP menguruskan ekonomi telah menjadikan pakatan yang diterajuinya tidak layak untuk membentuk kerajaan di negara ini. Walaupun sokongan cina kepada DAP lebih kepada soal perkauman, tapi itu setelah ada jaminan yang kaum cina masih menguasai ekonomi.

Kalau tidak, lebih baik cina terus menyokong BN yang walaupun pro Melayu, tapi tidak menafikan hak cina untuk jadi kaya raya dan bertambah kaya lagi berjaya!!

Panjang pulak contoh penulis ni, tapi ini penting untuk dinyatakan disini, supaya tidak ada yang begitu teruja dengan propaganda bahawa cina semuanya berada di belakang DAP. Kalau cina yakin sangat Pakatan akan menang, Dong Zong tidak akan berjumpa dengan Perdana Menteri untuk berbincang soal memberi pengiktirafan kepada sijil UEC.

Lebih baik dia tunggu Anwar jadi PM.

Balik pada cerita Segamat tadi. Segamat sekarang diintai PKR setelah kerusi Gelang Patah yang ditandingi parti tersebut pada 2008, diserahkan Anwar kepada Kit Siang. Sebetulnya, bahasa ‘diserahkan Anwar’ itu bahasa berlapik, hakikatnya DAP dehem saja, Anwar dah setuju dah, sebab Anwar nak secure undi cina.

Tapi PKR mungkin gigit jari sekali lagi sebab Naib Pengerusi DAP, M Kulasegaran pun khabarnya akan bertanding di Segamat, meninggalkan kawasan Ipoh Barat yang disandangnya sekarang. Kita katakan PKR boleh mimpi saja untuk bertanding di Segamat sebab, kalau ada persaingan antara PKR dan DAP, DAP pasti menang dan PKR pasti kalah disebab sokongan Anwar.

PKR dan Anwar hanya berani dengan PAS saja sebab parti itu diterajui oleh orang-orang bodoh yang tidak tahu apa.

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*