PLKN Kini Kembali Dengan Modul Baru #PLKN #PLKN2.0 #MLKN

Pengerusi MLKN telah merasmikan dan melancarkan program PLKN module baru 2.0 pada 26 Mac 2016 (Sabtu) Lepas.

Pelancaran bagi merasmikan program ini telah pun berlansung di Malacca International Trade Centre oleh Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN), Datuk Noor Ehsanuddin Mohd. Harun memaklumkan bahawa pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan ditempatkan di 81 kem di seluruh negara bagi mengikuti latihan selama lapan minggu.

Pengambilan kali ini melibatkan lebih kurang 20,000 peserta dari seluruh Negara dan telah ditambahbaik dari modul yang terdahulu.
Sebelum ini PLKN ini telah ditangguhkan buat sementara lantaran penyelarasan bajet yang telah dibuat oleh Kerajaan.
Hasil dari pembaikan yang diilhamkan pada kajian yang diadakan. Hasilnya kelak pelatih akan mendapat ilmu yang akan dimanfaat dan skill sebagai persiapan diri selepas keluar dari program ini.

Kumpulan 2016 – 2.0 ini adalah kumpulan pertama merasai perubahan dalam modul latihan mereka dimana keutamaan adalah pada kemahiran mereka selepas keluar dari program ini.

Dan tidak ketinggalan para pelatih akan ditanamkan sifat sifat peribadi yang murni seperti semangat cintakan negara, pengisian jatidiri/kerohanian dan juga semangat kesukarelaan. PLKN Fasa 1 ini dijangka tamat pada 24 Mei 2016 nanti.

PLKN 2.0 bukan sahaja mengfocuskan latihan fisikal kesihatan bahkan program latihan selama 8 minggu ini pengisian dalaman peserta juga turut di fokuskan dalam Program Pembelajaran Baru.Turut ada dalam pengisian pelajaran untuk pelatih modul PLKN 2.0 ini adalah program yang dipanggil #MyFuture.
Program MyFuture ini tumpuan pengisiannya adalah supaya pelatih dapat didedahkan kepada kemahiran yang bakal diperolehi di Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) di kesemua 400 pusat latihan yang terpilih.
Pelatih boleh memilih untuk melanjutkan pelajaran dipelbagai jurusan baik di peringkat sijil ataupun di peringkat Diploma sebaik sahaja mereka tamat latihan PLKN ini.
Berdasarkan pengalaman dan kesulitan yang pernah dialami oleh program yang sebelum ini, untuk PLKN 2.0 pihak pengurusan menitikberatkan lagi factor keselamatan bagi para peserta dan mengawal agar tidak belaku sebarang perkara yang tidak dingini seperti kecederaan mahupun kerugian.Ini termasuk memperkasakan alumni PLKN melalui pelaksanaan program berimpak tinggi serta mengujudkan pengurusan yang lebih mantap diperingkat induk, negeri dan daerah. Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) telah turut sama merangka program-program seperti ‘Parents Indulgence Programme’ di 95 pusat pengambilan.

‘NS 2.0 Cruise’ turut akan di adakan, ini ialah hal penerangan mengenai perjalanan program teras serta apa yang pelatih boleh harapkan dari penyertaan PLKN 2.0, serta Coach2coach sebuah program bimbingan pelatih PLKN 2.0 bagi peralihan ke Fasa 2.

Ini sejajar dengan kehendak kerajaan melalui program ini iaitu membentuk Modal Insan yang berguna dan berfaedah kepada pelatih dan juga negara.

Tidak melampau dikatakan, semua peserta untuk program kali ini boleh dianggap bertuah kerana merasai modul baru yang jauh lebih baik dari program yang sebelum ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*