#PPBM Jadi Keldai #DAP Untuk Pungkut Undi Melayu. #TSAM #PakatanProDAP

Pembahagian kerusi Pakatan Harapan (PH) yang memperlihatkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memperolehi agihan kerusi terbanyak menunjukkan seolah – olah ada muslihat terancang oleh DAP yang tujuannya hanyalah untuk menagih undi melayu di dalam Pilihan Raya ke 14 (PRU-14) kelak.

Tan Sri Annuar Musa selaku Ketua Penerangan UMNO menyifatkan ianya sesuatu yang tidak kena dan penuh muslihat. Ini berdasarkan pengistiharan mereka yang hanya menghitung 165 kerusi dan bukannya 222 kerusi Parlimen bagi seluruh Negara. Angka ini jelas sememangnya ada muslihat tersembunyi oleh parti DAP kerana untuk melantik Perdana Menteri mengapa tidak dikira kesemua sekali kerusi parlimen sebanyak 222 dan bukannya hanya 165 kerusi sahaja, tambah Annuar lagi.
Annuar Musa juga memberitahu bahawa, muslihat ini menggambarkan supaya PPBM memperolehi lebih banyak kerusi berbanding parti yang lain dalam PH dan secara tidak langsung PPBM akan menjadi parti yang paling tinggi kerusinya dalam PH walhal apabila di kira kembali semula jumlah kerusi di Malaysia, Sabah dan Sarawak mempunyai 1/3 kerusi.
Berdasarkan kepada kenyataan DAP, mereka juga akan bertanding di Sabah dan Sarawak dan ianya dapat di simpulkan begini; DAP mahu bertanding di Sabah sebanyak 8 kerusi, yang mana lebih empat dari PRU yang sebelum ini. DAP juga memaklumkan bahawa mereka akan bertanding di Sarawak sebanyak 11 kerusi dan di Semenanjung pula akan bertanding sebanyak 35 kerusi. Ini menjadikan jumlah kesemua kerusi yang mereka pertandingkan ialah sebanyak 54 kerusi. Namun begitu, PPBM tidak pula bertanding di Sabah dan Sarawak. Ini bermaksud kerusi PPBM hanya mampu memperolehi 52 kerusi sekiranya menang semua berbanding DAP yang mempunyai 54 kerusi kalau mereka menang semua.
Oleh itu Annuar Musa merumuskan, dalam pengiraan ini, sudah tentu ianya termasuk Sabah dan Sarawak maka dengan jelas mengambarkan bahwa bukanlah PPBM yang mendominasi kerusi tertinggi tetapi sebaliknya parti DAP lah yang paling berkuasa dalam PH.
Annuar Musa dengan tegas menyatakan bahawa hal ini adalah sememangnya adalah muslihat DAP melalui PH di mana mereka mahu membina persepsi rakyat yang ingin memperlihatkan PPBM merupakan parti utama dalam PH dan bakal menerajui dan menguasai PH.
Selama ini apa yang diketahui parti DAP lah yang menguasai PH, justeru itu mereka mengaburi mata rakyat dengan taktik pembahagian kerusi ini. DAP akan menafikan kiranya ditanya kepada mereka bahawa DAP yang menguasai PH dan nescaya mereka akan menafikan dengan alasan mereka hanya mempunyai 35 kerusi berbanding dengan PPBM yang mempunyai 51 kerusi. 
Hakikatnya DAP mempunyai 54 kerusi atau lebih termasuk Sabah dan Sarawak yang mana perkara asasnya bukan soal berapa kerusi yang diberi, tetapi berapa kerusi yang boleh dimenangi oleh mereka. 
Strategi mereka yang memberikan PPBM 52 kerusi untuk bertanding di kawasan yang sememangnya merupakan kubu kuat UMNO dan untuk menang adalah tipis berbanding dengan DAP yang akan bertanding di kawasan yang sudah boleh dikatakan kerusi – kerusi tersebut dimenangi oleh mereka. Ini jelas pembahagian kerusi ini hanyalah satu taktik bagi PH, terutamanya buat DAP yang bertujuan untuk membuat helah dalam membina persepsi dikalangan rakyat terutama orang melayu bahawa bukan DAP yang menguasai PH tetapi PPBM sebenarnya yang berkuasa dan hakikatnya sememangnya begitu, ujar Annuar Musa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*