PPIM Salah Terjah? Yusof Azmi Bertaubatlah! #PPIM

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini Persatuan Pengguna Islam Malaysia PPIM menjadi agak popular dikalangan netizen yang suka aksi aksi dramatik, kritis dan wayang pacak terutama yang dimainkan oleh pemegang kad pengenalan sementara dalam salah seorang anggota pengerak utama PPIM? 

Baru baru ini  PPIM menyerbu sebuah Syarikat Kopi Pak Belalang yang mana artikel copy paste di portal https://peraktoday.com.my/2017/11/ppim-terjah-syarikat-kopi-pak-belalang/ secara jelas bersifat mengelirukan dan menimbulkan persepsi negatif kepada syarikat milik bumiputera tesebut.

Dalam kes serangan PPIM terhadap Syarikat Kopi Pak Belalang (SKPB) pihak PPIM diketuai oleh Yusof Azmi mendakwa Syarikat Kopi Pak Belalang menjalankan kutipan wang tanpa lesen oleh pihak berkuasa dan kononnya SKPB menjanjikan pulangan keuntungan berkali ganda kepada para pelaburnya. Daripada makluman kepada admin, Dakwaan PPIM ini adalah satu kenyataan yang berbau fitnah, berniat jahat dan mengudang kemarahan masyarakat dan jelas menjatuhkan reputasi SKPB. 

Dakwaan tanpa mengemukakan bukti ia secara jelas satu fitnah, dan untuk makluman para pembaca yang budiman Syarikat Kopi Pak Belalang (SKPB) TIDAK menjalankan apa aktiviti yang tuduh oleh Yusof Azmin yang kononnya SKPB menjanjikan pulang keuntungan pelabuan berlipat kali gandi.

PPIM terlalu teruja untuk membuat terjahan dan merain publisiti murahan sehinggakan sanggup menfitnah SKPB sehinggakan terlupa membuat kajian dan pengumpulan bukti yang dapat dikaitkan dengan dakwaan beliau.

PPIM menerjah SKPB lantaran laporan beberapa pelabur mengadu kepada PPIM yang mana mereka telah ditipu. Kerana terlalu seronok untuk menyondok, menyondol dan melanggar presmis orang, Yusof Azmi dan PPIM menyerang entiti yang salah kerana Isu sebenarnya adalah mereka yang kononnya ditipu sebenarnya adalah ahli kepada PT. Classic Worldwide International Group (CWIG) dan BUKAN Syarikat Kopi Pak Belalang (SKPB). CWIG merupakan satu syarikat jualan langsung yang telah mengambil alih network keahlian dari syarikat Classic Worldwide Corp. (M) Sdn Bhd (CWC). 

Syarikat syarikat ini adalah syarikat JUALAN LANGSUNG DAN BUKAN SYARIKAT PELABURAN sepertimana yang didakwa PPIM. Dalam CWIG terdapat satu komuniti yang dinamakan ARBA Network dan dimana mereka menjalankan satu kaedah pemasaran dan penjualan produk.

Urusniaga kebiasaan syarikat syarikat sedemikian ini operasinya setiap ahli yang membeli atau menjual produk produk syarikat akan menerima bayaran. 

Tindakkan gopoh inzal sendiri Yusof Azmi dan jentera PPIM menyerbu Syarikat Kopi Pak Belalang adalah tindakkan yang melampau memandangkan fakta dakwaan adalah tidak tepat dan PPIM telah menyerang secara membabi buta terhadap dakwaan individu kononnya ditipu. 

Adakah PPIM tahu tentang kewujudan dan perbezaan syarikat jualan langsung ini dengan syarikat pelaburan? Dan kenapa pihaknya tidak pergi menerjah PT. Classic Worldwide International Group (CWIG)?

Jelasnya disini Yusof Azmi dan PPIM sewajarnya membuat kajian terperinci atau “kerja rumah” terlebih dahulu terhadap laporan yang diterima dari pihak yang melaporkan. Yang admin agak pelik bagaimana dakwaan Yusof Azmi didalam artikel tersebut mendakwa kini 200 laporan Polis telah dibuat dan pihak Polis kononnya tidak mengambil sebarang tindakkan. Apakah Yusof Azmi dan PPIM mahu mencipta lagi satu persepsi tidak baik terhadap pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dengan bercakap tanpa melampirkan sebarang bukti? Malah Yusof Azmi tidak mendedahkan waima 1 daripada 200 laporan Polis terhadap Syarikat Kopi Pak Belalang. 

Yusof Azmi dan PPIM sendiri salah dalam menafsir aduan pengadu yang secara tidak langsung Yusof Azmi dan PPIM telah merosakan jenama Kopi Pak Belalang yang mungkin pihak syarikat bakal mengalami kerugian jutaan RInggit Malaysia.

Yusof Azmi Bertaubatlah..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*