Presiden PAS Dilayan Ibarat “Anjing Kurap” #keluarDAP

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang digesa keluar PR sekiranya masih mahu meneruskan pembentangan Rang Undang-undang (RUU) Persendirian berkaitan hudud di sidang Dewan Rakyat.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng ketika ditemui media di lobi Dewan Rakyat berkata, Abdul Hadi tidak seharusnya membentang RUU berkaitan hudud atas kapasitinya sebagai pemimpin pakatan pembangkang kerana ia diluar perbincangan pihak Pas dan PR.
“Jika Hadi terus nak bentangkan usul tersebut (hudud), lebih baik dia tinggalkan Pakatan Rakyat, dia tentu berhak sebagai seorang Ahli Parlimen untuk berbuat demikian,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.
Selain itu, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan itu turut mengumumkan pendiriannya untuk memutuskan hubungan dengan Abdul Hadi.
“Saya kesal dengan tindakan tidak jujur dia (Abdul Hadi).

“Hadi telah mengkhianati serta memungkiri janji yang dibuat kepada PR. Oleh itu dia harus keluar dari Pakatan,” tegasnya. – Sinarharian
—————————————————————————————
LGE sedar akan kebahayaan PAS bersama pakatan pembangkang yang kini dilihat seolah olah cuba berdiri dengan kaki sendiri walaupun acap kali DAP memberi tekanan dan  peringatan agar terus tunduk dengan desakkan DAP agar tidak sekali kali bermimpi tentang “hudud”, TG Hadi Awang selaku presiden PAS terpaksa mengambil risiko diserang oleh sekutunya terutama ahli PAS yang cenderung kepada DAP.
PKR mengambil jalan selamat dengan menentang pembentangan RUU Hudud ini demi meraih kemenangan besar di PRU14 bilamana PAS dilihat semakin dirosakkan oleh PRO DAP, ANUARINAS dan PASMA.
Kegetiran ini bertambah bilamana Mat Sabu selaku orang no.2 dalam PAS juga cenderung kepada DAP sepertimana kata kata Mat Sabu sebelum ini “Saya sertai PAS bukan sebab dasar Islam atau bukan Umno – atas demokrasi.” – sumber
Hari ini para penyokong PAS menuntut janji pilihanraya (yang lepas lepas) yang pernah dijanjikan oleh PAS kepada para pengundinya agar hudud ini terlaksana demi memenuhi janjinya meskipun DAP menetangnya bermati matian. DAP mempunyai laluan mudah merampas ‘Kerusi Ketua Pembangkang’ di Malaysia tidak lama lagi lantaran Ketua UMUM PKR DSAI hampir mustahil dibebaskan! 

Secara tidak langsung ini mengesahkan “DAP ganti PAS” akhirnya menjadi kenyataan! Jika UMNO dipersalahkan dalam perkara ini, aku doakan semoga Allah swt memberi hidayah kepada saudara seagamaku! 

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*