PRN Sarawak : DAP Sila HENTIKAN Politik Perkauman – Fadillah

Dalam setiap pilihan raya, DAP dan PH akan membawa politik hasutan kaum-agama mereka dari Semenanjung ke Sarawak. Dan ia tidak berbeza kali ini.

Propaganda mereka kali ini ialah GPS meruntuhkan keharmonian berbilang budaya dan agama Sarawak dengan berada dalam Kerajaan Persekutuan bersama BN dan PAS.

Propaganda mereka sama sekali tidak mengendahkan rekod cemerlang GPS dalam mengekalkan keharmonian kaum-agama di Sarawak sejak beberapa dekad lalu sehingga Sarawak diakui secara meluas sebagai wilayah paling harmoni dan bertolak ansur di Malaysia.

Apa yang perlu dilakukan oleh pihak ini ialah datang ke Sarawak, buka mata dan lihat bagaimana pelbagai etnik kita tanpa mengira agama telah menikmati keamanan dan keharmonian yang dicemburui oleh seluruh Malaysia ini.

PH dan DAP juga terus mengabaikan perkara itu di bawah perjanjian 20 perkara dan perjanjian MA63, di mana Sarawak mempunyai autonomi penuh ke atas kewangan, agama dan penggunaan bahasa yang akan dipertahankan GPS sehingga akhir.

PH dan DAP juga sudah lupa bahawa mereka adalah rakan kongsi PAS dalam pilihanraya Sarawak sebelum ini, tetapi kini mereka menuduh kita menggugat keharmonian Sarawak?

Dan bagaimanakah GPS boleh dituduh bekerjasama dengan PAS untuk menjejaskan keharmonian berbilang etnik Sarawak apabila PAS bertanding menentang GPS dalam pilihan raya ini?

Matlamat kerjasama GPS dengan Kerajaan Persekutuan adalah untuk menyediakan kestabilan politik kepada negara dan untuk menjaga dan menjamin hak dan pembangunan Sarawak – kawasan yang PH dan DAP gagal berbuat demikian semasa mereka memerintah Kerajaan Persekutuan selama 22 bulan.

Rakyat Sarawak tidak akan lupa bagaimana mereka telah berusaha untuk menangguhkan pembangunan Lebuhraya Pan Borneo termasuk membatalkan fasa 2 lebuh raya, pembatalan 3 jambatan, penafian dana bajet RM1 bilion untuk membaiki sekolah di Sarawak dan mungkir janji pemulangan 20% royalti minyak kepada Sarawak yang memaksa kerajaan GPS mengenakan cukai jualan ke atas Petronas.

Kami tidak lupa dan kami tidak akan lupa. Begitu juga rakyat Sarawak.

Selain pembangunan dan kemajuan, penglibatan GPS dalam Kerajaan Persekutuan juga telah menjaga keharmonian dan toleransi beragama untuk Sarawak.

Contoh terbaru ialah penglibatan aktif GPS dalam memastikan pelesenan alkohol baharu Persekutuan dan sekatan penjualan alkohol telah dibatalkan.

Sebagai nota sampingan, kami juga ingin menegaskan bahawa kontroversi wiski Timah baru-baru ini juga telah dimulakan oleh rakan DAP, Parti Amanah Negara, dan seterusnya dihasut oleh ahli parlimen PKR yang berkata di parlimen bahawa meminum wiski Timah adalah seperti ‘meminum perempuan melayu’.

Di manakah suara DAP ketika itu?

Saya yakin bahawa rakyat Sarawak telah menjadi letih melihat melalui taktik lama hasutan agama kaum yang sama yang dibawa PH dan DAP dari Semenanjung dalam setiap pilihan raya Sarawak dan akan menolaknya dalam pilihan raya akan datang.

Realitinya dan rekod prestasi menunjukkan bahawa kerajaan GPS telah dan akan terus mempertahankan dan memelihara toleransi beragama di Sarawak sebagai faktor teras penyatuan.

Rekod menunjukkan bahawa dasar kerajaan GPS mengenai toleransi beragama telah konsisten dari zaman ketua menteri terdahulu.

GPS percaya bahawa rakyat tidak akan terpengaruh dengan taktik menimbulkan keraguan dan fitnah terhadap pendirian kerajaan, tetapi akan terus berdiri teguh untuk melindungi perpaduan kaum dan agama di Sarawak.

Bantuan yang diberikan kepada semua agama melalui Unit Agama Lain (Unifor) adalah bukti dasar kerajaan kita. Sarawak adalah satu-satunya tempat di seluruh Malaysia yang mempunyai unit UNIFOR ini.

Biarkan jejak rekod GPS mengenai keharmonian agama kaum berbicara dengan sendirinya.

Bagi PH dan DAP, izinkan kami mengingatkan anda tentang 3 janji pertama manifesto pilihan raya Sarawak 2021 kami:

1. Menjamin Kestabilan dan Autonomi Politik Sarawak

2. Menjamin dan melindungi Hak Sarawak Selaras dengan Perlembagaan Persekutuan, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Perlembagaan Negeri Sarawak dan Undang-undang Negeri Sarawak

3 Menjamin Hak Sama Rata Semua Rakyat Sarawak.

Tidak seperti mereka, kami percaya bahawa janji manifesto dibuat untuk ditepati dan ditunaikan, dan tidak boleh dimungkiri.

Dato’ Sri Haji Fadillah Haji Yusof Gabungan Parti Sarawak (GPS) Chief Whip PBB Senior Vice-President
Senior Minister of Works