#PRU14 Mustahil Mahathir Boleh Menang Guna Tiket #DAP. #PakatanProDAP #TolakPakatan #KekalNajib

DAP diyakini tidak akan memberi kerusi kepada Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM),  Mahathir Mohamad untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU-14) kelak, meskipun beliau diumukan sebagai calon Perdana Menteri sementara Pakatan Harapan (PH).

Kejujuran DAP hanya untuk mengangkat  Mahathir sebagai bakal Perdana Menteri bergantung kepada kesanggupan mereka memberikan bekas Perdana Menteri itu kerusi untuk bertanding. Hal ini dinyatakan oleh bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tungku Ibrahim.


Nasib Mahathir tidak diketahui samada menang atau kalah, sekiranya bertanding di atas tiket PPBM. Ini jelas memperlihatkan Dr Mahathir hanya digunakan oleh DAP untuk meraih sokongan atau undi orang melayu.

Berdasarkan senario sekarang sememangnya parti DAP adalah yang paling ‘selamat’ sekiranya Mahathir bertanding menggunakan tiket parti DAP kerana mempunyai sokongan yang kuat dari masyarakat cina dan jika benar mereka mahu Mahathir menjadi Perdana Menteri sekali lagi, sepatutnya mereka memberi tiket DAP untuk bertanding pada PRU-14 kelak, ujar Tunku Abdul Aziz.

Namun dari pandangan beliau, atas sebab untuk menarik undi,  Mahathir telah dinamakan sebagai Perdana Menteri sementara dan sebenarnya DAP memang tidak mahukan Mahathir sebagai Perdana Menteri. Perkara ini telah dinyatakan oleh beliau sewaktu mengulas tindakan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang menawarkan parlimen Gombak kepada Dr Mahathir dalam PRU-14 nanti.

Manakala Bekas Setiausaha Organisasi DAP Jelutong, Mohamed Razali Abdul Rahman memaklumkan bahawa DAP suka melihat orang melayu bergaduh sesama sendiri, lantaran itu mereka tidak akan memberikan kerusi mereka kepada Mahathir kerana ianya mempunyai peratusan pengundi cina yang tinggi dan kuat. Justeru itu di kawasan yang majoriti pengundinya melayu adalah tempat atau kerusi yang amat sesuai untuk Dr Mahathir bertanding kerana ianya akan menguntungkan DAP bila melayu bergaduh sesama sendiri.
Beliau menambah bahawa, sekiranya Mahathir kalah maka tamatlah peranannya dan kalau  Mahathir menang sekalipun maka nescaya beliau hanya akan jadi “Pak Turut” DAP sahaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*