Punca Anwar Masuk UMNO! #Sejarah

Selepas peristiwa kebangkitan mahasiswa 1974, yang dipengaruhi oleh golongan “sosialis Islam” di awal 1970an, Tun Mahathir yang memegang jawatan Menteri Pelajaran ketika itu, sudah mengenali potensi anak muda bernama Anwar Ibrahim. 

Tiga perkara yang Tun Mahathir lakukan bagi menghalang momentum seterusnya ialah pertama, menahan beberapa pimpinan pelajar terutamanya Anwar, Mat Sabu, Ibrahim Ali dan beberapa pensyarah di bawah ISA; kedua, perkenalkan AUKU; dan ketiga, pujuk Anwar masuk UMNO pada tahun 1982 melalui mentor Anwar iaitu Prof. Ismail Faruqi. Selepas 16 tahun Anwar dalam UMNO, Tun Mahathir “membuang” Anwar dari UMNO. Anwar Ibrahim dan Ibrahim Ali masuk UMNO selepas keluar dari tahanan ISA, Mat Sabu terus kekal dalam PAS hingga hari ini. Hishamuddin Rais lari ke England.

Selama berada dalam UMNO, Anwar berdepan dengan PAS sebagaimana ahli UMNO lain yang menghina, mengecam, dan memperlekehkan pimpinan PAS termasuk para ulamak dalam PAS khususnya semasa musim pilihanraya. Beliau sebagai Menteri Kewangan juga telah menyekat bantuan pembangunan ke Kelantan ketika Kelantan diperintah oleh PAS pada tahun 1990.

Apabila beliau ditendang keluar dari UMNO pada tahun 1998 oleh Tun Mahathir, Presiden PAS, Allahyarham Dato’ Ustaz Fadzil Nor telah membuka pintu seluasnya untuk menerima dan membela Anwar dan Presiden PAS mengajak ahli PAS untuk “memaafkan musuh”. Ahli PAS dan pimpinan PAS telah menunjukkan kesediaan mereka menerima Anwar. Kini Anwar terus berganding bahu dengan PAS melalui PKR dalam Pakatan Rakyat bersama DAP. Semoga Tun Mahathir, orang yang membawa Anwar ke dalam UMNO dan membuang Anwar keluar dari UMNO, menyaksikan kejatuhan UMNO dan BN dalam PRU akan datang sebagaimana beliau sudah menyaksikan kejatuhan Kelantan di depan matanya pada tahun 1990 dan kejatuhan 4 negeri lagi pada tahun 2008.
Pada 3 Disember 1974, jam 9.45 pagi, antara 3,000 hingga 4,000 orang mahasiswa dari berbagai institusi pengajian tinggi tanahair (UM, IKM, ITM, iTK dan UPM) mula berhimpun di Padang Kelab Selangor (Dataran Merdeka) dengan membawa sepanduk-sepanduk yang menyuarakan tuntutan mereka. 

Demonstrasi mahasiswa ini bertujuan untuk mendedahkah masalah kemiskinan luar bandar, harga barang yang melambung, inflasi, kejatuhan harga getah dan sebagai penerusan kepada “Perarakan Kelaparan” oleh petani-petani miskin di pekan-pekan Baling, Sik, Selama dan Changloon di Kedah pada bulan November 1974.Semasa demonstrasi pada 3 Disember itu, beberapa orang pemimpin mahasiswa telah sempat memberi ucapan menerangkan isu yang dibawa. Mereka telah mengemukakan 12 tuntutan:

1. Dibatalkan dengan sertamerta Rang Undang-undang Penambahan Elaun Ahli-ahli Parliman dan Dewan Undangan Negeri.

2. Dikuatkuasakan dengan segera satu Rang Undang-undang Pengisytiharan Harta Ahli-ahli Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

3. Perletakan jawatan menteri-menteri yang tidak menjalankan tugas untuk kepentingan rakyat iaitu En. Khir Johari dan Menteri Besar Kedah, Dato’ Syed Ahmad Shahabuddin yang secara terbuka di hadapan rakyat Baling pada 12/11/74 mengaku ‘tidak dapat berbuat apa-apa untuk menyelesaikan masalah penduduk Baling.

4. Dilaksanakan projek-projek dan peruntukan-peruntukan kilat untuk pembangunan luar bandar bagi kawasan-kawasan yang ketinggalan dalam pembangunan.

5. Dimiliknegarakan setengah-setengah syarikat asing yang selama ini hanya memunggah kekayaan ke luar negeri tetapi membiarkan anak negeri menderita.

6. Memberhentikan serta merta projek projek yang membazirkan wang rakyat.

7. Mempastikan kecukupan barang-barang keperluan, mengawal dan menurunkan harga gula, tepung, minyak tanah dan beras ke paras yang munasabah demi kemampuan rakyat luar bandar.

8. Mempastikan kelicinan pelaksanaan Perbadanan Kemajuan Negeri-negeri dengan menghapuskan penyelewengan pentadbiran dan rasuah pada semua peringkat.

9. Memastikan semua setinggan dan buruh serta pekerja-pekerja kilang mendapat pembelaan yang adil dan berperi kemanusiaan serta mengambil tindakan yang tegas terhadap majikan-majikan yang mengambil kesempatan mengeksploitasi tenaga pekerja kilang, serta menjaminkan gaji pada kadar minima yang munasabah.

10. Menubuh suruhanjaya yang bebas; khas untuk melakukan penyiasatan terhadap soal-soal rasuah yang kini kian menjadi-jadi.

11. Membahagikan tanah secara adil kepada petani dan penduduk luar bandar yang benar-benar memerlukan dan bertekad untuk mengusahakannya.

12. Perdana Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen dan Politik serta Wakil-wakil rakyat hendaklah berkhidmat dengan jujur serta berhati-hati dalam menggunakan amanah rakyat.Perhimpunan mahasiswa tersebut telah disuraikan oleh FRU dengan tembakan gas pemedih mata. Mahasiswa telah melarikan diri ke Masjid Negara tetapi FRU terus mengejar mereka. FRU telah mengepung 8,000 mahasiswa yang sedang berlindung di Masjid serta melepaskan tembakan-tembakan gas pemedih mata ke arah mereka. Pihak polis dan FRU telah menangkap seramai 1,128 orang pelajar, termasuk 80 orang mahasiswa wanita dan membawa mereka ke balai-balai polis Sentul, Brickfields dan Jalan Bandar. Kesemua mahasiswa yang ditahan telah dihadapkan ke Mahkamah pada keesokan harinya.

Tindakan lanjut yang diambil oleh pemerintah ialah gerakan menangkap pemimpin-pemimpin pelajar, pensyarah-pensyarah dan pemimpin-pemimpin belia. Polis telah memasuki kampus Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan pada pada jam 2:00 pagi hari Ahad 8 Disember 1974. Polis telah menggeledah bilik-bilik asrama, pejabat-pejabat dan lain-lain bangunan Universiti untuk mencari dan menangkap mahasiswa di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Beberapa puluh pemimpin dan aktivis mahasiswa telah ditangkap dalam operasi tersebut.

Beberapa orang pensyarah telah juga ditangkap di bawah Akta yang sama. Mereka termasuklah Tengku Shamsul Bahrain, Dr. Syed Hussin Ali dan Gurdial Singh Nijar dari Universiti Malaya. Antara pemimpin-pemimpin belia yang ditangkap ialah Anwar lbrahim, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) yang juga Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Nakha’i Haji Ahmad, Setiausaha Dakwah ABIM, dan Ramli lbrahim Setiausaha Kebajikan ABIM.

Sumber: Majalah Risalah keluaran Disember 1974
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*