Rafizi Bersyukur Dilahirkan Sebagai Kaki Fitnah?!

Berhenti Dari Percaya Apa Rafizi Cakap, Dia Sudah Dibuktikan Pemfitnah!
JIKA kita mencari nama Rafizi Ramli di media sosial, pastinya akan jumpa berderet-deret cerita Naib Presiden PKR itu ‘kantoi’ membuat fitnah dan berbohong. Sehinggakan ada dari kalangan pemain media sosail menggelarkan dirinya sebagai ‘Raja Fitnah’.
Pada 18 April 2015, Rafizi disaman fitnah bersama-sama pemilik saluran Youtube Media Rakyat, Chan Chee Kong kerana membuat tohmahan kononnya, Perdana Menteri sengaja menaikkan harga minyak bagi membolehkan dan membiayai pembelian cincin untuk Datin Seri Rosmah Mansor.
5 Jun 2015, Rafizi menyatakan, segala fitnah, tohmahan dan cerita karutnya tentang cincin RM24 juta milik Rosmah itu hanyalah ‘gurauan’. Pada Feburari 2016 pula, Rafizi memfitnah lagi dengan menghasut pendeposit Tabung Haji mengeluarkan semua simpanan mereka. Katanya duit-duit tersebut akan ‘hilang’ selepas dilabur ke dalam projek 1MDB.

Walhal, dia sendiri akhirnya ‘menyapu’ keuntungan besar kerana tidak mengeluarkan walau sesen pun wang simpanannya dari akaun Tabung Haji. 

Tak cukup memfitnah Barisan Nasional, Rafizi pada 20 Mei 2016 telah mendakwa ada unsur rasuah seks dan seleweng wang dalam Kerajaan Selangor pimpinan Mohamad Azmin Ali. Sampai hari ini, Rafizi masih belum cerita habis bab seks itu.
Rafizi juga memfitnah tentang jet eksklusif Kerajaan Malaysia yang difitnahnya sebagai ‘Jet Peribadi Perdana Menteri’. Dia juga berbohong tentang maklumat sulit perbankan yang menyebabkan “kerugian teruk” buat National Feedlot Corporation Sdn Bhd ( NFCorp ), sekaligus Mahkamah memutuskan bahawa Rafizi seorang ‘pembohong dan pemfitnah’ pada dasarnya.
Terbaru, wartawan portal pro pembangkang Malaysiakini iaitu Alyaa Azhar, Aidila Razak dan Nigel Aw sendiri membuat pengesahan fakta bahawa Rafizi sekali lagi memfitnah mengenai projek MRT. Rafizi turut guna maklumat daripada blog WordPress tidak sahih bernama ‘Pedestrian Observation’ yang telah dibuktikan silap.

Tambah buruk lagi, Rafizi turut menggunakan maklumat secara berpilih melalui dua contoh paling murah daripada 25 contoh projek MRT seluruh dunia sebagai usahanya untuk menuduh kerajaan terlebih bayar dalam projek MRT Malaysia.
Maka, apa alasan anda sekarang ini untuk terus mahu percaya dan merujuk kenyataan-kenyataan dari Rafizi? Apa yang telah terbukti, hampir semua kenyataan yang keluar dari orang bernama Rafizi ini adalah bersifat memfitnah, menuduh tanpa bukti, memanipulasi data dan berbohong.
Mungkin juga Rafizi sudah tahu nasibnya di masa depan. Dia mungkin tidak lagi layak bergelar calon dalam Pilihan Raya Umum ke 14 nanti, jadi apa yang dia boleh lakukan saat ini melainkan hanya terus melontar persepsi jahat terhadap Barisan Nasional dan Datuk Seri Najib Razak melalui kaedah propaganda Goebbels, menteri propaganda Nazi iaitu ‘pembunuhan karakter’. – BB
——————————————————————————————————————–

PASUKAN KOMUNIKASI STRATEGIK BARISAN NASIONAL
KENYATAAN MEDIA UNTUK SIARAN SEGERA
Selasa, 10 Januari 2017


1. Kami ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada wartawan Malaysiakini terdiri daripada Alyaa Azhar, Aidila Razak dan Nigel Aw yang membuat pengesahan fakta dalam persoalan mengenai projek MRT antara pihak kami dan Ahli Parlimen Pandan dari PKR, YB Rafizi Ramli.
2. Kami menggesa Malaysiakini dan pelbagai organisasi lain untuk meneruskan usaha seumpama ini iaitu membuat pengesahan fakta berikutan pihak pembangkang berterusan membuat pembohongan tanpa henti dalam usaha mereka menghasut rakyat demi kepentingan politik Pakatan.
Secara khusus, kami meminta Malaysiakini untuk turut membuat pemeriksaan fakta dalam persoalan yang diperkatakan antara Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Setiausaha Agung Gerakan, Datuk Liang Teck Meng mengenai lebihan bajet terkumpul kerajaan Pulau Pinang adalah berikutan penjualan tanah serta aset negeri adalah bagi menampung perbelanjaan pentabdbiran kerajaan Pulau Pinang yang meningkat sebanyak tiga kali ganda antara 2008 hingga 2015.

3. Pemeriksaan fakta oleh Malaysiakini turut mengesahkan apa yang diutarakan pihak kami terhadap pembohongan berterusan YB Rafizi melalui pelbagai kenyataan dan siding media beliau. Antaranya ialah:
a. YB Rafizi secara jelas telah silap dengan mendakwa kos bagi MRT1 SBK ialah RM21 bilion bagi laluan sepanjang 21km walhal ia adalah bagi laluan 51km, lantas mendakwa kos bagi setiap kilometer adalah RM1 bilion. Ini jelas menunjukkan apa yang didakwa YB Rafizi terlebih kiraan iaitu sebanyak RM30 bilion.
b. YB Rafizi turut menggunakan satu projek terowong kosong di Barcelona dengan mendakwa ia adalah satu projek MRT lengkap dalam usahanya untuk membuat perbandingan seterusnya menuduh projek MRT Malaysia adalah lebih mahal daripada projek di Sepanyol itu.
c. YB Rafizi turut menggunakan maklumat daripada blog WordPress tidak sahih menggunakan nama ‘Pedestrian Observation’ di mana ia telah dibuktikan silap. Memburukkan keadaan lagi, YB Rafizi turut menggunakan maklumat secara berpilih melalui dua contoh paling murah daripada 25 contoh projek MRT sebagai usahanya untuk menuduh kerajaan terlebih bayar.
Satu-satunya bahagian di mana Malaysiakini telah mempersoal kenyataan kami ialah apabila mereka tidak bersetuju dengan kos yang disebutkan kami bagi projek laluan MRT Seoul. Bagaimanapun, kos yang dinyatakan Malaysiakini juga berbeza daripada apa yang disebut YB Rafizi. Untuk ini, kami tinggalkan isu ini dahulu.
4. Sekali lagi, kami ucapkan terima kasih kepada Malaysiakini kerana melakukan pemeriksaan fakta bagi mengesahkan apa yang telah kami utarakan. Adalah mengejutkan dan memalukan apabila seorang Ahli Parlimen sanggup bertindak sedemikian untuk memperdaya dalam usahanya untuk menghasut masyarakat untuk membenci kerajaan.
Kami dapati YB Rafizi tidak pula memohon maaf atau mengakui kesilapannya bagi tuduhan tidak bersandarkan fakta ini. Apapun, kami tidak terlalu berharap beliau akan ‘jujur’ untuk berbuat demikian.
Beliau turut berulangkali menggelar kami ‘hantu’ tetapi Malaysiakini sudahpun menunjukkan YB Rafizi ini lebih teruk daripada hantu.
5. Maka tidak hairanlah apabila YB Rafizi telah kalah dalam lima kes mahkamah, di mana kebanyakkannya adalah berikutan fitnahnya sendiri. Selain lima kes termasuk fitnah yang dibuat terhadap NFC, beliau juga menghadapi saman malu daripada Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Tabung Haji dan Perdana Menteri.
6. Biarpun sudah didedahkan beberapa kali, YB Rafizi berterusan menuduh kos bagi projek MRT akan membebankan rakyat. Ini secara tidak langsung mendedahkan akal pendek YB Rafizi dan Pakatan.
7. Apa yang tidak disebut YB Rafizi ialah kos yang akan timbul jika MRT tidak dibina dan apabila dibina ia akan mempertingkatkan sistem pengangkutan awam dan memanfaatkan rakyat.
8. Berdasarkan kepada laporan Pemantauan Ekonomi Malaysia oleh Bank Dunia pada 2015, ia menyebut:
  • Pengguna menghabiskan masa antara 270 hingga 500 juta jam manusia dalam kawasan Bandaraya Kuala Lumpur pada 2014.
  • Kereta dianggar menggunakan 1.2 bilion liter minyak tersangkut dalam kesesakan trafik, bermakna RM2.52 bilion wang rakyat terbuang setiap tahun dalam kesesakan jalanraya.
  • Masa dan minyak yang terbuang bagi setiap orang dalam bandaraya Kuala Lumpur dianggarkan sekurang-kurangnya RM3,100 setiap tahun, lebih tinggi daripada purata pendapatan bulanan iaitu RM2,795
  • Jumlah kos bagi trafik di bandaraya Kuala Lumpur dianggarkan pada 1.1 peratus hingga 2.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2014. Dalam konteks 2016 pula, ia bermakna ia satu kerugian tahunan antara RM13 bilion dan RM26 bilion kepada Malaysia.


9. Dalam kajian terkini dilaksanakan firma Frost & Sullivan mendapati 41 peratus rakyat Malaysia menganggap kesesakan trafik adalah punca kekecewaan mereka. Kos perjalanan kereta juga didapati mengaut 10 peratus daripada perbelanjaan isirumah, yang boleh dikurangkan jika menggunakan pengangkutan awam yang efisien.


10. Ini tidak termasuk kos alam sekitar yang ketara berikutan pembakaran petrol oleh kenderaan dan kos kesihatan kepada rakyat Malaysia yang terjejas ekoran tekanan akibat tersangkut dalam kesesakan jalanraya.


11. Disebalik pelaburan tinggi dalam pengangkutan awam, kerajaan akan memperoleh pelaburan ini daripada cukai jangka panjang melalui produktiviti yang lebih baik, nilai hartanah yang meningkat dan peningkatan aktiviti ekonomi di kawasan yang menerima khidmat pengangkutan awam ini.


Selain itu, kerajaan juga akan dapat menjimatkan kos secara jangka panjang pada perbelanjaan alam sekitar dan kesihatan.


12. Projek pengangkutan awam yang efisien seperti MRT adalah satu pelaburan yang akan kekal berdekad lamanya yang akan mengembalikan semula kos itu kepada rakyat Malaysia melalui penjimatan masa untuk bergerak, pengurangan kos pengangkutan dan pemilikan kenderaan. Rakyat Malaysia juga akan menerima manfaatnya lantaran dapat mengurangkan tekanan akibat kesesakan jalanraya dan meningkatkan taraf kehidupan.


13. Kami juga terkejut kerana YB Rafizi tidak memiliki pandangan jauh dan pemikiran tidak strategic dan berterusan menggunakan isu ini biarpun mengetahui manfaat kepada kerajaan dan rakyat adalah melangkaui kos yang dibelanjakan, terutama apabila kos untuk projek MRT Malaysia ini tidak terlalu mahal.


14. Kerajaan telah menerima pelbagai pujian kerana berjaya menyiapkan satu projek pengangkutan awam yang begitu besar dalam tempoh masa dan bajet yang ditetapkan sejak 2010. Hanya ahli politik yang pentingkan diri sendiri dan pendek akal sahaja tidak akan nampak gambaran lebih besar atau manfaat kepada rakyat, dan bertambah buruk lagi, terus menggunakan penipuan untuk menyerang projek rakyat ini.


Pasukan Komunikasi Strategik Barisan Nasional,
Putrajaya – 10 Januari 2017

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*