Rakyat Malas Punca Lambakkan Pekerja Asing – Mahathir

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kehadiran pekerja asing dalam negara ini berpunca daripada sikap rakyat yang tidak mahu membuat kerja tertentu walaupun mereka sebenarnya mampu melakukannya sendiri.

Perdana Menteri berkata, sikap berkenaan menyebabkan peluang pekerjaan itu direbut pekerja asing.

“Akhirnya, mereka menjadi kaya dan kita pula kekal atau menjadi miskin,” katanya berucap pada Majlis Sambutan Hari Pekerja Tahun 2019 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ismail Bakar, Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran dan Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar.

Lebih 5,000 pekerja dalam perkhidmatan awam dan swasta hadir memeriahkan sambutan Hari Pekerja Tahun 2019 itu yang kali pertama disambut di bawah pentadbiran kerajaan baharu.

Dr Mahathir berkata, kerajaan sedar kebimbangan rakyat berhubung kebanjiran pekerja asing dalam negara dan sudah mengambil pelbagai tindakan memastikan mereka digajikan hanya apabila benar-benar diperlukan oleh sektor yang kurang sambutan pekerja tempatan seperti sektor 3D (Dirty, Dangerous & Difficult)

“Dasar kerajaan amat jelas bahawa keutamaan pekerjaan di Malaysia adalah kepada warganegara,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Dr Mahathir berkata, pengambilan ramai pekerja asing juga akan menyebabkan pengaliran keluar wang keluar negara.

“Jika mereka (rakyat) tidak bekerja, mereka tiada pendapatan, sebaliknya orang asing akan bekerja dan duit kita mengalir keluar.

“Kita juga tidak boleh bagi duit percuma (kepada rakyat) seperti dulu,” katanya.

Ditanya sama ada tawaran gaji rendah menyebabkan pekerja tempatan enggan bekerja di sektor 3D, Perdana Menteri berkata, perbandingan gaji tidak wajar dibuat kerana yang penting adalah mempunyai pekerjaan dan mendapat gaji.

“Jika tidak bekerja, tidak ada gaji langsung. Kita bekerja untuk majukan negara, jika kita tak nak kerja, orang lain dapat duit, kita yang rugi,” katanya. – Sumber

Admin : Zaman pemerintahan BN, Mahathir dakwa BN curi duit tetapi Kerajaan BN boleh berikan pelbagai bantuan. Sekarang zaman PH yang banyak potong sana sini. Bantuan untuk rakyat juga dipotong. TAK MAMPU BERI DUIT MACAM BN, SIAPA YANG PENCURI SEBENARNYA KINI?!