Ramai Rakyat Ditipu DAP Penang – Tan Teik Cheng

DAP sebuah parti yang majoriti dipucuk pimpinannya berbangsa cina yang kononnya mengamalkan ketelusan dan tidak berkompromi terhadap isu rasuah dan membantu rakyat. Didalam terang lagi bersuluh DAP Penang mengamalkan sikap asobiah lantaran sikap berdolak dalih menafikan penglibatan seorang ayah kepada ADUN DAP Sungai Pinang menggunakan pengaruhnya untuk menipu dan mengambil imbuhan dalam perjanjian pemilikan rumah kos rendah yang secara tidak langsung ianya menunjukan wajah sebenarnya DAP.

Alasan demi alasan diterbitkan oleh pucuk pimpinan DAP mana tidaknya LGE sendiri kini dibebaskan dengan ikat jamin lantaran kes skandal rasuah besar beliau melibatkan tanah kampung manggis dan pembelian rumah banglo dibawah harga pasaran.

Apa tindakkan ADUN tersebut kepada ayahnya?! Lagi satu DAP, apa tindakkan terhadap ADUN ini?!

Nescaya DAP akan terus menyorok bangkai gajah!
Kenyataan Akhbar Pemangku Ketua MCA Pulau Pinang, Tan Teik Cheng

Kerajaan DAP harus menyiasat dakwaan rasuah yang membabitkan ayah ADUN Sungai Pinang

Kerajaan Pulau Pinang yang diterajui DAP haruslah menjelaskan dakwaan bahawa ayah ADUN Sungai Pinang Lim Siew Khim meminta komisen dalam proses pembelian rumah kos rendah. Sebagai sebuah kerajaan negeri yang mengamalkan prinsip “cekap, akauntabiliti, dan telus” (CAT), mereka harus melaksanakan tanggungjawab mereka kepada rakyat dan bukan hanya bermain isu untuk mengalih perhatian. Permintaan perumahan di negeri ini semakin meningkat kerana harga hartanah yang tinggi, oleh itu dakwaan rasuah ini mungkin hanya permulaan sebuah kes besar.
Alasan lemah yang diberi DAP dan Siew Khim bahawa seseorang tidak boleh memilih ayahnya dilihat sebagai cubaan menyedihkan untuk menjarakkan dirinya daripada tindakan rasuah tersebut. Sebaliknya, kerajaan DAP patut mengemukakan tindakan yang akan diambilnya. Adakah DAP akan membuat laporan polis dan SPRM? Adakah DAP akan membuat siasatan dalaman? Sekurang-kurangnya DAP patut membuktikan bahawa Siew Khim betul-betul tidak sedar akan tindakan ayahnya. 
Walaubagaimanapun, alasan “tidak sedar” bukanlah alasan yang baik. Hal ini didakwa telah berlangsung selama 4 tahun, dan mustahil Siew Khim sebagai seorang ADUN tidak tahu mengetahui perkara ini? Ataupun Siew Khim langsung tidak peka kepada rungutan orang di kawasannya sendiri? Kalau Siew Khim sedar akan perlakuan ayahnya, mengapa beliau tidak mengambil tindakan susulan?
Kini menjelang 8 tahun DAP mengambil alih kerajaan negeri Pulau Pinang. Masalah kekurangan rumah mampu milik semakin lama semakin banyak. Kini, dakwaan tersebut membuktikan bahawa rakyat negeri telah ditipu mengenai kemilikan perumahan.
Tan Teik Cheng
Pemangku Ketua MCA Pulau Pinang
Ahli Jawatankuasa Pusat MCA
Sumber : MCA online 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*