Rancangan ‘Bunuh’ TG Hadi Awang?! #PASMA #PRKRompin #P091

Angin dari Permatang Pauh yang mana Mat Sabu bakal mengambil tindakkan (memecat) Ketua Pemuda PAS Permatang Pauh yang setia kepada TG Haji Hadi Awang.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (Mat Sabu) mengugut akan mengambil tindakan tatatertib terhadap ahli parti yang memboikot Pilihanraya Kecil (PRK) Permatang Pauh.

Kenyataan media beliau dikeluarkan oleh Page Rasmi Kempen Prk Permatang Pauh Dap P.pinang semalam :

1) Keputusan PAS menyokong dan membantu calon PKR Permatang Pauh telah dibuat dalam Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang merupakan badan eksekutif tertinggi dalam organisasi PAS. Mana-mana arahan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak dalam PAS yang bercanggah dengan keputusan itu adalah dengan sendirinya terbatal.

2) PAS dengan ini menegaskan semua ahli-ahli PAS wajib menolak sebarang arahan atau pendirian yang bertentangan dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat ini, dan sekiranya ada tindakan dari mana-mana ahli yang terbukti bertentangan dengan arahan ini, tindakan tatatertib boleh dikenakan ke atas ahli tersebut berdasarkan peruntukan-peruntukan yang jelas termaktub dalam perlembagaan. Siasatan dan tindakan tegas akan diambil oleh Jawatankuasa PAS Pusat terhadap Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang dalam tempoh terdekat.

3) PAS komited membantu kemenangan rakan-rakan PR dalam usaha menyelamatkan rakyat dari tindakan-tindakan yang menindas oleh kerajaan pimpinan BN. Seluruh Jentera Pilihanraya PAS disemua peringkat mesti meneruskan gerak kerja kempen pilihanraya sehingga tahap maksima untuk memenangkan calon Pakatan Rakyat, iaitu Dato’ Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Hj Mohamad B Sabu
Timbalan Presiden
Pengarah Induk Jentera P’raya PAS Pusat.

Yang lebih menarik adalah tindakan disiplin akan diambil terhadap Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang Mohd Yusni Mat Piah yang bertegas memboikot gerak kerja Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh.
Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata perkara itu akan dijalankan dalam tempoh terdekat kerana ia bercanggah dengan pendirian jawatankuasa pusatnya untuk membantu PKR.

“Siasatan dan tindakan tegas akan diambil oleh jawatankuasa Pusat PAS terhadap ketua pemuda PAS Pulau Pinang dalam tempoh terdekat,” kata Mat Sabu.
Pemuda PAS Pulau Pinang semalam dilapor bertegas tidak akan membantu gerak kerja Pakatan di Permatang Pauh setelah Pemuda PKR (AMK) negeri masih tidak memohon maaf kerana didakwa memfitnah presiden mereka.
Mohd Yusni berkata tindakan itu akan diambil setelah tamat tempoh diberi sehingga kelmarin, Justeru, katanya, Pemuda PAS negeri tidak akan terlibat dengan mana-mana jemputan untuk menyertai pentas ceramah sepanjang tempoh berkempen.

Senario belaku didalam PAS hari ini adalah permulaan rancangan membunuh karier politik TG Hadi Awang dan golongan pro ulamak yang mana PASMA  (didalam PAS) telah bersepakat untuk mengulingkan TG Hadi Awang pada Muktamar PAS ke-61 pada Jun depan.

Antara nama dalang dimaklumkan kepada DSR ialah :
 • Dato Phahrolrazi Zawawi
 • Nasir Ahmad
 • Taib Zakaria
 • Dzulqarnain
 • Rahman Taib
 • Hazmi Hassan
 • Sayuthi Omar
 • Mohd Yusof Mohd Noor
 • Zolkifly Md Lazim
 • Nordin Majid
 • Taib Ahmad
 • Yusni Mat Piah
 • Muhaimin Sulam
 • Yacob Ali
 • Roshidi Husin
Rancangan ini ditaja penuh oleh DAP yang mana LGE sendiri sangat berharap agar TG Hadi Awang dan golongan ulamak ditumbangkan dlm pemilihan PAS tahun ini dan PASMA akan kuasai PAS.
DAP juga mahu PASMA menggembleng tenaga membantu DAP di Sarawak dan mahu PASMA menghantar pasukannya ke Sarawak secepat mungkin, Dan segala perbelanjaan akan ditangung oleh DAP. DAP juga mahu PASMA memberi tumpuan khas dikawasan FELDA dijohor dan kawasan Melayu Johor. Johor adalah negari yang menjadi ‘piala’ untuk ditawan dlm PRU14 dimana Lim Kit Siang sudah memulakan langkahnya.

DAP akan memberi peruntukan sebanyak RM500,000 ribu kepada PASMA setiap 3 bulan. Mat Sabu bakal menjadi presiden PAS pada muktamar akan datang dan ini disahkan lagi dengan tindakkan tindakkan drastik dari golongan penentang Ulamak didalam PAS terutama PASMA dan ANWARINAS.للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*