RM15 Juta : Tergagap Nafi Terima Ugutan Anwar?!

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan kerajaan negeri terpaksa menggunakan wang rakyat berjumlah RM15 juta untuk membayar tuntutan elaun Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tahun lalu.

“Perkara itu tidak betul,” katanya ringkas kepada pemberita selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini hari ini.

Abdul Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan sebuah laman blog, http://santauberapi.blogspot.com/ hari ini yang mendakwa Anwar sebenarnya menerima gaji lebih daripada RM1 sebagai Penasihat Ekonomi Selangor.

Berdasarkan artikel dalam blog tersebut yang bertajuk ‘Takkan Pas Selangor Masih Nak Lindungi Pembohongan Anwar Ibrahim?’ itu, Anwar didakwa menerima lebih RM1 juta setiap bulan berdasarkan tuntutan yang dibuatnya.

Blog itu mendakwa, sepanjang tahun lepas sahaja, Anwar menerima sebanyak RM15 juta daripada Kerajaan Negeri Selangor untuk pelbagai kos termasuk tuntutan elaun perjalanan ke luar negara.

Sementara itu, jurucakap Pejabat Menteri Besar Selangor menafikan Abdul Khalid ada mengeluarkan kenyataan mengenai perkara tersebut selain turut menafikan disiarkan dalam portal rasmi Menteri Besar Selangor.

Sebaliknya, jurucakap itu tidak menolak kemungkinan dakwaan terbabit dibuat bagi mengeruhkan keadaan susulan isu kenaikan gaji Menteri Besar dan anggota pentadbiran negeri berkenaan yang diputuskan DUN baru-baru ini.

Sebelum itu, beberapa blog lain turut melaporkan dakwaan pembayaran membabitkan elaun perjalanan, elaun keraian dan beberapa lagi elaun lain untuk Ketua Pembangkang berkenaan.

Blog-blog berkenaan membuat laporan tersebut dengan mendakwa ia dipetik daripada portal berita, Selangor Kini melalui maklumat yang diperoleh daripada Pejabat Menteri Besar Selangor.

Walau bagaimanapun, petikan laporan tuntutan itu ditarik semula blog-blog tersebut selepas penafian Menteri Besar berhubung perkara berkenaan. – utusan
Daeng:
Cecepat diaorang tarik balik artikel hehehe….


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*