RON95 Minyak Kualiti Rendah?! [Video]

RON97 dan RON95 Fakta

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini , kita telah mendengar banyak tentang perbezaan antara RON97 dan RON95 yang telah diperkenalkan di Malaysia dan negara-negara. Terdapat beberapa perbahasan mengenai kebaikan dan keburukan setiap jenis bahan api, terutama dalam hal kecekapan bahan api dan jumlah jarak perjalan yang akan diperolehi melalui penggunaan bahan api ini.


Mitos # 1:

Beberapa laporan yang mendakwa bahawa RON95 adalah lebih baik untuk perjalanan jauh manakala RON97 adalah pilihan yang lebih baik untuk menjarakkan lagi perjalanan.

Mitos # 2:

Walaupun hujah lain mengatakan bahawa prestasi RON97 lebih baik berbanding RON95.

Tetapi bagaimana yang menguatkan hujah ini? Adakah RON97 benar-benar lebih berkesan untuk perjalanan jarak jauh atau hanya andaian lain yang dibuat oleh orang-orang ?

Mari kita mengetahui apa perbezaan antara bahan api ini sebelum kita membuat apa-apa kesimpulan.

RON97 dan RON95 Mitos dan Fakta

Fakta:

RON (Research Octane Number), adalah nombor yang diberikan kepada gred yang berbeza daripada bahan api yang berkaitan dengan keupayaan untuk menentang atau auto- pembakaran. Oleh itu, dengan bahan api RON gred yang lebih tinggi dalam perjalanan engin anda, enjin anda akan lebih sukar untuk auto- pembakaran sebagai rintangan yang lebih tinggi.

Kapasiti enjin yang lebih tinggi (CC) secara normal memerlukan bahan api RON lebih tinggi kerana engine ini melibatkan suhu yang lebih tinggi . Untuk membuat ia mudah terbakar, pemandu digalakkan untuk menggunakan bahan api dengan nombor RON yang tinggi, RON97 misalnya, terutamanya jika anda memandu kereta dengan kapasiti enjin melebihi 2,400 cc.

Namun sehingga hari ini, tidak ada kajian terperinci dijalankan ke atas topik ini untuk membuktikan bahawa bahan api RON97 sememangnya lebih baik dari segi penggunaan bahan api dalam perjalanan yang jauh , oleh itu kita tidak boleh membuat kesimpulan sehingga yg diperlukan itu dicapai.
Hakikat bahawa bahan api RON95 yang dijual pada harga yang lebih murah tidak bermakna bahawa bahan api RON95 berkualiti rendah , sebaliknya ia adalah sejenis bahan api yang boleh menampung keperluan enjin tertentu, seperti bagaimana RON97 yang sesuai untuk enjin berprestasi tinggi. Jika anda tidak memerlukan bahan api RON97 , yang terbaik adalah bahawa anda berpegang kepada bahan api RON95 tidak ada statistik membuktikan bahawa membuktikan bahawa bahan api RON97 melakukan lebih baik daripada RON95 bahan api untuk kenderaan yang membawa enjin yang sama.
Daeng : Negara Malaysia rata-rata pengguna engin berkuasa dibawah 2.0CC tidak hairanlah kita masih menggunakan RON95 sebagai bahan-api utama disini…


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*