RUKUN MELAYU : Kuasa Pembeli & Pengguna Melayu Islam

Berlainan dengan situasi masyarakat Melayu menganggap berniaga sebagai sesuatu yang dilakukan untuk menyara hidup sementara mendapat kerja makan gaji. Sudah pastilah matlamat terakhir adalah untuk bekerja dengan kerajaan. 


Oleh itu, kita biasa melihat jika ada mahasiswa menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan selepas tamat pengajian, orang akan kata ‘Tak apa, berniagalah dulu sementara belum dapat kerja.’
Pernahkah kita tertanya bagaimana orang Cina yang sebahagian besarnya datang ke Tanah Melayu sebelum Merdeka boleh berjaya menjadi usahawan kaya raya dan menguasai dunia perniagaan di negara ini sedangkan mereka datang sehelai sepinggang tanpa membawa sebarang harta?

Apakah ada keajaiban membuatkan mereka berjaya? Mereka juga ada dua kaki dan dua tangan seperti kita. Pada hal, al-Quran mengajar kita bahawa Allah SWT tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kecuali mereka mengubah nasib mereka sendiri. 

Kita tidak boleh menafikan bahawa mereka berjaya kerana mereka bekerja keras dan sanggup mengambil risiko membabitkan diri dalam dunia perniagaan.
Senarai peniaga-peniaga Melayu Islam dan produk keluaran mereka boleh diperolehi melalui laman Facebook.


Baca dengan jelas maksud tersirat pemikir melayu dr zulkifli Ahmad di atas.


‘KALAU BANGSA MELAYU TIDAK MENYEDARI HAKIKAT PERJUANGAN,DALAM MASA YANG TIDAK LAMA LAGI BANGSA MELAYU AKAN TENGGELAM DALAM GELOMBANG BANGSA YANG MENUMPANG ‘.

inilah kata pemikir melayu dr zulkifli ahmad yang dilahirkan pada tahun 1927. Mudahkan bicara , kalau melayu tak sedar hakikat perjuangan ,maka akan tiba melayu tenggelam dalam gelombang bangsa yang menumpang.

Fahamkah kita maksud bangsa yang menumpang ?Adakah kata-kata di atas hakikatnya sedang berlaku pada waktu ini ?

kata-kata di atas adalah rasis, rasis melayu dan gerakan semangat melayu yang menguntungkan.

Melayu itu islam.


islam itu dalam perlembagaan diasimilasikan dengan bangsa melayu. islam dan melayu berpisah tiada. jika disebut bangsanya melayu, secara automatiknya agamanya akan bernama islam.

itulah hebatnya bangsa melayu dalam mengagungkan islam. adolf hitler dalam buku mein kampf nya , dalam muka surat pertama telah menyebut mengenai negara bangsa.

RUKUN MELAYU ADA 5
MELAYU ITU BERTUHAN
MELAYU ITU BERTUAN

MELAYU ITU BERTAULAN
MELAYU ITU BERPENGETAHUAN
MELAYU ITU BUDIMAN
Inilah asas Rukun Negara Malaysia

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*