#RUU255 Kit Siang ‘Main Taktik Kotor’ – Wee Ka Siong #MCA

Usaha Lim Kit Siang yang bermain menggunakan taktik kotor jelas terlihat apabila dia cuba melibatkan MCA dalam polemik politiknya itu. Hal ini adalah bagi memastikan agar Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah atau RUU 355 gagal diluluskan oleh Parlimen. Hal berikutan apabila DAP melihat bekas sekutunya PAS yang cuba meminda Rang Undang-undang tersebut mendapat reaksi yang postif daripada UMNO.

Melibatkan MCA dalam usaha untuk menggagalkan RUU 355 daripada diluluskan oleh Parlimen bila mana ianya dipersetujui oleh segenap lapisan Ahli Parlimen yang beragama Islam waima dari PAN dan PKR sekalipun. Ini adalah satu sejarah terburuk yang bakal dialami oleh DAP khususnya apabila melihat lulusnya RUU 355 ini adalah merupakan titik permulaan kepada orang Islam khususnya orang Melayu kembali bersatu dibawah nama Islam. Namun yang membezakan hanyalah fahaman yang dianutinya sahaja.

Walaupun MCA antara yang membantah akan pindaan ini selepas bacaan pertama dilakukan oleh Hadi Awang pada Mei dahulu, malah hingga Presiden MCA Liow Tiong Lai dan timbalannya Wee Ka Siong nekad hendak meletakkan jawatan andainya diluluskan pindaan RUU 355 ini. Namun ini tidak bermakna bahawa MCA akan berkerjasama dengan DAP dalam hal ini.
Namun MCA seakan memberi respon yang positif selepas bacaan kedua dibacakan sekali lagi oleh Hadi Awang di Dewan Rakyat. Walaubagaimanapun sedikit pindaan sudahpun dilakukan bagi menyesuaikan RUU 355 dengan keadaan landskap masyarakat kita pada hari ini. 
Kejayaan ini harus juga diberikan kepada Major (B) Jamil Khir Baharom dengan timbalannya Dr Asyraaf Wajdi Dusuki yang berhempas untuk menerangkan akan perlaksanaan rang Undang-undang ini kelak. Bermula daripada usaha inilah pimpinan dari parti komponen BN seperti MCA dan Gerakan yakin akan perlaksanaan RUU 355 ini yang jelas tidak menyentuh hak kebebasan penganut agama lain.
Maka disini jelaslah kita melihat bahawa pemimpin sebuah parti yang paling lama menjawat jawatan tertinggi partinya seakan terdesak rakan kongsi baharunya bagi menggagalkan RUU 355. Hal ini adalah termasuk mendanai gerakan yang dinamakan sebagai BEBAS yang bergerak sebagai NGO untuk menghasut rakyat agar tidak menyokong pindaan Rang Undang-undang daripada diluluskan di Parlimen kelak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*