#RUU355 Tidak Perlu Membuat Spekulasi – Annuar Musa #TSAM

Kenyataan Tan Sri Annuar Musa berkenaan Rang Undang Undang 355!

Keputusan BN tidak mengambil alih peranan dan tanggongjawab PAS dlm mengemukakan RUU PERSENDIRIAN mengenai Akta355 adalah satu bukti bagaimana dan betapa konsistennya AMALAN DAN TRADISI BN dalam memutuskan sesuatu perkara.
Ini adalah antara kunci kekuatan BN di mana solidarity party sentiasa di utamakan dlm suasana Saling MENGHORMATI antara sesama parti komponen. Keputusan di buat secara konsensus BN
Ini yg membezakan BARISAN PRO RAKYAT ie BN dgn PAKATAN PRO DAP ie PH.
Keputusan ini juga sekali gus melambangkan betapa KJAAN BN DAN PARLIMEN MSIA begitu menjunjung hak dan kebebasan setiap ahli parlimen.
Sekarang bola tetap di kaki Pas. Mereka parti yg ada gabungan SPT PKR…dan Ada individu yg selama ini “PEJUANG ISLAM”, yg dulu bersama mereka. INI UJIAN BUAT PAS.KITA BAKAL LIHAT SEJAUH MANA SOLIDARITY SESAMA MEREKA TULIN DI PERTAHANKAN
Pendirian Resmi UMNO/BN terhadap bill persendirian itu sendiri belum di buat lagi.. Ini kerana masih byk perkara dan prosedur yg perlu di lalui dlm menggubal sesuatu akta. Kata perumpamaan inggeris “WE SHALL CROSS THE BRIDGE WHEN WE COME TO IT”.
Sementara itu pihak pembawa RUU ini (TGHH) mempunyai kuasa dan hak untuk memberi penjelasan KEPADA MKAT, PARTI RAKAN KONGSI. MEREKA DLL. Mereka perlu memahami semua ini secara mendalam sebelum boleh menentukan samaada bersetuju ATAU sebaliknya nanti

Ada beberapa lagi kaedah dan option kearah KITA menjayakan hasrat ini……. 

Tidak perlu membuat spekulasi.

TAN SRI ANNUAR MASA
KETUA PENERANGAN
UMNO MSIA
30/3/17.

Kerajaan hari ini terikat dengan proses dan tertib dalam pelbagai pindaan  yang dilakukan. Ini semua bergantung kepada ahli parlimen yang diwakilkan oleh rakyat yang mana sesuatu pindaan undang undang dapat dibuat apabila mendapat sokongan 2/3 dari ahli parlimen dalam dewan rakyat.

Soal ‘siapa dan mengapa’ tidak wujud disini kerana PAS sendiri yang mengusulkan Pindaan Rang Undang Undang 355 di dalam sidang dewan rakyat dalam usul persendirian.

Wakil Rakyat yang bakal mengundi dalam perkara ini PAS sekiranya berjaya menyatukan semua ahli parlimen dalam perkara ini ia akan memberikan tamparan hebat kepada barisan PRO-DAP seperti mana yang dikatakan oleh TSAM.

Nampaknya Lim Kit Siang al-bapak segala perkauman adalah antara yang cukup panas punggung dalam hal ini dan mengambil kesempatan bermain api perkauman dengan mendesak komponen BN agar menentang PAS dalam perkara RUU355.

Dengan ayat penuh perkauman LKSmencabar mana mana menteri MCA dalam kerajaan meletak jawatan adalah jarum halus yang cuba disuntik untuk memecahbelahkan barisan kepimpinan kerajaan hari ini sedangkan Kit Siang lupa yang menganjurkan perkara ini adalah dari pembangkang bukannya Kerajaan.

Asalkan dapat peluang nak bakar api perkauman memang ia kepakaran LKS. Belum jadi kerajaan pun dah bercakaran macam anjing dengan kucing.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*