Selama Ini Ada Pembangkang Bela Pemandu Teksi?! #SPAD

Beberapa individu dari persatuan teksi mengugut akan menyertai pembangkang jika kerajaan membenarkan UBER-Grab Car beroperasi, Komen ringkas dari Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Dr Syed Hamid Albar, 
“Tidak payah ugut, keputusan kerajaan adalah muktamat” katanya.
Beliau berkata demikian selepas sidang media mengumumkan keputusan kabinet meluluskan Program Transformasi Industri Teksi (TITP) di ibupejabat SPAD di Kuala Lumpur, semalam.

“Saya fikir ugutan ini tak patut timbul kerana kalau kita tengok di segi manfaat dan perkara-perkara yang telah lakukan untuk golongan ini amat banyak sekali.
“Kerajaan buka peluang supaya industri ini maju, pengguna dan pengusaha pun untung. Saya harap mereka dapat melihat secara positif. Tak payahlah ugut kita dan kerajaan. Tengok apa kesan pelaksanaannya.
“Keputusan kerajaan muktamad. Sama ada dia cakap akan masuk parti pembangkang atau tidak, itu tidak menjadi isu. Yang paling penting kita nak transformasi industri teksi dapat dilakukan,” katanya lagi.
“Hentikanlah ugutan-ugutan ini. Saya harap mereka dapat terus menyokong kerajaan lagipun ini akan membawa banyak kebaikan untuk mereka,” tambahnya.
Program Transformasi Industri Teksi (TITP) berasaskan empat prinsip utama, iatu memanfaatkan penggunaan teknologi (termasuk mengawalselia aplikasi e-hailing seperti diguna UBER/Grabcar), meningkatkan pendapatan dan kebajikan pemandu teksi, meningkatkan mutu perkhidmatan pemandu dan menyemak semula kadar tambang teksi.
Semalam didalam sesi bertemu dengan pemandu teksi di Sime Darby Convention Center, Bukit Kiara ada yang membangkitan insiatif ini tidak membantu para pemandu teksi meningkatkan pendapatan. Perkara ini dibalas mudah dengan Tan Sri Dr Syed Hamid Albar dihadapan 3000 yang hadir.
“Kami (SPAD) menyediakan dan memudahkan cara, Yang berusaha meningkatkan pendapatan adalah diri sendiri” jawapnya ringkas


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*