Selamatkan Ribuan Pemandu Teksi?! #SPAD #Teksi

DAFTAR PADA SPAD SELEPAS SELESAI HUTANG TEKSI? 

Kepada pemandu teksi yang telah melangsaikan pinjaman bayaran teksi mereka adalah lebih baik mereka mendaftarkan diri mereka kepada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan pendaftaran ini dibuka bermula pada bulan September 2016.
Hal ini kerana adalah demi membebaskan para pemilik teksi ini menjadi perkerja kepada orang lain.
Ini adalah sebahagian langkah membantu para pemandu seperti yang dipesetujui oleh kerajaan dibawah Program Transformasi Industri Teksi (TTIP).
“Pemandu teksi yang tiada lagi terikat kepada kepada syarikat teksi mereka boleh datang untuk mendaftar dengan kami bagi proses memohon permit persendirian/ individu” kata CEO SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah.
Tindakkan menawarkan lessen individu/persendirian oleh SPAD kepada mereka ini bakal membebaskan ribuan para pemandu teksi yang sebelum ini dilayan berat sebelah oleh syarikat pemilik permit teksi.
Contohnya Jika pemandu teksi sebagai penyewa teksi memilih untuk menandatangani perjanjian sewa beli teksi Pesona misal nya, dia harus bayar antara RM60 sehingga RM80 nilai sewa sehari selama 5 tahun tanpa ada bebas sewa pun sehari pun dalam perjanjian itu.
RM60 sehari contohnya dibayar oleh penyewa teksi (jenis Proton Pesona) syarikat yang ianya berjumlah RM108,000.00 ini bersamaan 2 kali ganda dari harga pasaran kereta tersebut 
“Jika pemandu teksi itu mahu terus memandu teksi itu (setelah memiliki kereta itu), dia masih perlu membayar RM30 sehari kepada mana mana syarikat teksi kerana dia perlu mengunakan lesen operasi syarikat itu, dan jumlah ini boleh mencecah RM900 sebulan” ujar Azharuddin lagi.
Oleh itu para pemandu teksi harus memandang peluang ini sama ada ia baik atau tidak kepada mereka
“Program Transformasi anjuran SPAD yang di luluskan oleh kerajaan yang akan datang adalah “seed money” sejumlah RM5,000 untuk membantu pemandu teksi untuk membeli kereta baru untuk dijadikan teksi ( tidak semesti nya (PROTON)” tambah Azharuddin.
Pelbagai jenis model kereta boleh dipilih asalkan ia ada rating 3 bintang sejajar dengan peraturan New Car Assessment Programme (NCAP).
Kedua initiatif yang terhasil dari program teksi ini (TITP) dijangka membawa kelegaan kepada ramai pemandu teksi dimana di anggarkan sehingga 63% dari mereka adalah terikat dibawah sistem “Pajak”.
Walau bagaimana pun pihak SPAD memaklumkan bahawasanya proses kedua ini ia itu lesen individu serta peruntukan RM5,000 itu akan mengambil sedikit masa (mungkin beberapa bulan) kerana ia perlu berurusan dengan pihak pentadbiran dan perundangan dengan pelbagai pihak berkaitan.
Ini antara usaha Transformasi Pengangkutan anjuran kerajaan yang dinaungi oleh Perdana Menteri Ds Najib Razak dalam membantu ‘duta kecil’ negara ini dalam membebaskan mereka dari ‘sistem lama’ yang dilaksanakan oleh pemerintahan yang terdahulu yang hari ini tidak lagi boleh diguna pakai.
SPAD sebagai badan yang diamanahkan perlu memeriksa setiap permohonan serta termasuk ‘track record’ pemandu dengan Pihak Polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan beberapa pihak tertentu yang lain.
Oleh itu para pemandu teksi yang sudah selesai membayar hutang pinjaman kereta mereka , Bersegeralah membebaskan diri dari sistem pajak oleh syarikat pemilik permit dan kereta sewa seterusnya berusaha dengan kemampuan diri sendiri dan tidak menjadi pekerja kepada mana mana syarikat yang memungkinkan mereka terikat dengan syarikat syarikat ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*