Semoga Dalang Segera Dipalam!!!

OPERASI tempur pasukan keselamatan negara di Lahad Datu, Semporna dan kawasan sekitarnya dikhabarkan semakin menghampiri penghujungnya. Kekuatan kuasa tembak paling maksimum dalam sejarah ketenteraan kita yang digunakan sepanjang usaha mengatasi krisis ini, ternyata memang membuahkan hasil.
Penulis katakan paling maksimum dalam sejarah, penulis tak kata itulah paling kuat yang tentera/polis kita ada.
Ini kerana jumlah aset yang digunakan dalam Operasi Daulat di Lahad Datu ini begitu terhad sekali, tidak sampai 1/3 daripada jumlah kekuatan keseluruhan ATM pun. Bercakap tentang jet pejuang, hanya 8 buah (3 F/A 18D, 5 Hawk 208) dari keseluruhan berpuluh-puluh buah jet pejuang yang kita ada.
Kereta perisai Radpanzer Condor, kurang 30 dari lebih 400 buah kereta perisai jenis itu sahaja yang digerakkan, ACV-300 Adnan hanya 12 dari keseluruhan 311 buah yang dihantar ke Lahad Datu.
Masih ada lagi beratus-ratus buah kereta perisai jenis Daewoo MIFV 200, AFV Sibmas dan Scorpion, pelancar roket berganda Avibras MLRS dan kereta kebal utama MBT Pendekar yang tidak digunakan dalam operasi ini.
Maklum sahajalah, lawan lanun, cukuplah tu. Dengan keupayaan yang begitu kecil pun, sudah ramai Senator di Filipina yang bising, kononnya kerajaan kita menggunakan kuasa tembakyang keterlaluan
Cakap pasal keterlaluan, penulis rasa keterlaluan pulak bercerita tentang aset ketenteraan sedangkan matlamat menulis malam ini nak cerita benda lain.
Apa yang penulis cuba katakan, setelah operasi tempur semakin berkurangan sebab lanun pun dah tak berapa ramai lagi, bolehlah pihak polis menumpukan kepada mencari dalang di sebalik pencerobohan tersebut pula.
Nama paling favorite yang berlegar di kepala penulis ini sudah tentulah Anwar Ibrahim.
Dalang di Filipina kita dah tahu, dalang di Malaysia pun kita dah tahu tapi perlu disahkan sahaja, dengan mendakwa peliwat tua ini ke Mahkamah kerana cubaan menderhaka.
Selain tidak menyokong operasi pasukan keselamatan di Lahad Datu (kecuali dihujung-hujung), sepanjang krisis ini berlangsung, tak sekalipun terkeluar dari mulut Anwar ayat-ayat yang menghentam pencerobohan Sulu ini. Dia tak kutuk Misuari, dia tak kutuk Kiram, askar/polis yang gugur pun dia tak tunjuk simpati.
Dengar kata dia ada pergi ke Sabah baru-baru ini, tapi bukan ke Lahad Datu.
Semua ini sepatutnya menjadi modal permulaan yang kukuh untuk tindakan undang-undang selanjutnya ke atas Anwar. Mesti ada sebab kenapa berat sangat mula dia nak kutuk Misuari dan Kiram. Apa yang dia risau kalau kutuk 2 orang tu, takut 2 orang itu dedahkan peranan dia?
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*