Senarai Hitam Pemandu Yang Tidak Menjelaskan Saman – Liow Tiong Lai. #MCA


Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai menegaskan kementeriannya akan mengambil tindakan tegas terhadap syarikat bas yang tidak mematuhi undangn dan peraturan lalu lintas. Ini juga termasuk mengambil pemandu yang mempunyai rekod pemanduan yang teruk dan saman tertunggak sebagai pemandu syarikat mereka.
Ini adalah tindakan terhadap insiden insiden yang terjadi semasa tempoh ‘Ops Selamat’ yang telah dilancarkan di seluruh negeri bermula 28 Jun lepas bersempena perayaan Hari Raya Aidilfitri, ini juga termasuk insiden sebuah bas ekspres yang merempuh 10 kereta di lebuh raya PLUS pada hari Ahad lalu .

“Kementerian juga tidak teragak-agak menyenaraihitamkan pemandu yang tidak menjelaskan saman tertunggak atau mempunyai jumlah mata demerit sebagai ‘hukuman lebih keras terhadap mereka yang gagal mematuhi undang-undang’,” katanya 
Didalam laporan media turut mendedahkan pemandu bas dalam insiden tersebut mempunyai sembilan saman tertungak bagi pelbagai kesalahan lalu lintas sejak dari 2011 hingga 2015.
Harapan  Liow Tiong Lai agar kadar peratusan jumlah kemalangan jalan raya ini dapat dikurangkan apabila Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (Awas) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) dikuatkuasakan kelak.

“Kami terpaksa melaksanakan Awas dan Kejara. Penguatkuasaan akan dilakukan dengan menggunakan kamera.

“Jadi, tidak timbul isu penyalahgunaan kuasa atau penyelewengan kerana kami menggunakan teknologi untuk mengenal pasti siapa yang melakukan kesalahan,” katanya lagi.

Hari ini jumlah kompaun saman tidak menjadi masalah bagi pesalah trafik di Malaysia kerana jumlahnya yang kecil akan tetapi tindakkan menaikkan harga saman bukanlah satu jalan tepat yang boleh memberi kesedaran kepada pesalah trafik maka amat bersesuaian dengan harapan itu pihak Kementerian amat wajar melaksanakan Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (Awas) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara).

Itulah cara yang paling sesuai yang bakal mendidik para pemandu di Malaysia yang cukup dikenali dengan amalan bersopan santun dan bertata susila akan tetapi semua itu hilang disaat mereka berada diatas jalan raya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*