Serangan #1MDB Banyak Menggunakan Sumber Palsu?

JANGAN PERCAYA SARAWAK REPORT (SR),Tun M dan Tony Pua.

Ketiga tiga pihak di atas terus mengulang ulang tuduhan terhadap 1MDB dengan bahan cerita yang dikitar semula kerana kehabisan modal. Mereka mengejar masa kerana bimbang kepada dua perkara berikut;

  •  Bimbang rasionalisai 1MDB akan berjaya. Justeru perlaksanaannya mesti disabotaj.
  •  Bagi memastikan Najib digulingkan sebelum akhir tahun.


1. Baru-baru ini SR menyiarkan dokumen yang membuktikan Jho Low adalah penasihat Terengganu Investment Authority (TIA). Seolah-olah ini satu pembongkaran yang MAHA BESAR. Sedangkan tiada siapa yang menafikan hubungan Jho Low dengan kerajaan Terengganu dan TIA. Jho Low sendiri tidak pernah menafikan dan mengakui bahawa dia pernah dilantik sebagai penasihat TIA. Jho Low telah MELETAK JAWATAN sebagai penasihat TIA pada bulan Mei 2009, sebelum TIA diambil alih oleh Kerajaan Pusat dan bertukar nama kepada 1MDB. Apa yang SR gagal siarkan adalah bukti pelantikan secara rasmi Jho Low sebagai penasihat, ahli lembaga pengarah mahupun sebarang jawatan di dalam 1MDB.

2. SR mengulangi tuduhan bahawa Good Star adalah syarikat Jho Low. Sekali lagi tiada sebarang bukti yang kukuh seperti sijil pendaftaran syarikat dan maklumat pemegang saham Good Star disiarkan. Sedangkan PetroSaudi telah membuat kenyataan menafikan tuduhan SR, melaporkan penipuan ini kepada Polis London dan menunjukkan bukti bahawa Good Star adalah anak syarikatnya.

3. Paling penting, SR juga cuba menggambarkan wang AS$1.83 bilion ini lesap tanpa menunjukkan bukti ke mana wang ini telah pergi. Kononnya wang ini diambil oleh Jho Low, membeli rumah mewah di New York, membiayai filem Riza Aziz di Hollywood, kemudiannya masuk ke dalam akaun Najib. Sedangkan penyata kewangan diaudit 1MDB menunjukkan pelaburan ini tidak berkurangan sebanyak AS$700 juta, sebaliknya bertambah menjadi AS$2.318 bilion. Bukan sahaja tiada dana yang hilang, malah keseluruhannya telah digunakan untuk mengurangkan hutang 1MDB; pengeluaran pertama pada tahun 2014 dan penebusan kedua pada tahun 2015.

4. Tun M banyak menggunakan sumber palsu ini. Sebenarnya kredibiliti Tun M tercalar kerana dua perkara berikut;

a. Tun M banyak menggunakan sumber palsu daripada Sarawak Report dan Tony Pua DAP. Mereka bersekongkol.

b. Menurut Tunku Abdul Aziz bekas Presiden Intergriti Malaysia, Tindakan Tun M itu boleh menyebabkan kerajaan BN akan tumbang (marahkan nyamuk kelambu dibakar). Tun M mencacatkan imej Negarawannya kerana keadaan lebih teruk berlaku di zaman beliau seperti bail out PERWAJA sebanyak RM 20 Bilion dan kerugian FOREX sebanyak RM 33 Bilion.

sumber : – 10/20/2015 6:31:59 AM
Salah satu teknik propaganda adalah :

Berulang ulang : Sentiasa berulang ulang menyatakan sesuatu hal walaupun tidak benar atau tidak sahih untuk menyakinkan orang lain agar percaya.

Seperti hari ini barua pembangkang asyik ulang 1MDB rugi..bazir duit rakyat..bla..bla..

Padahal dah dijelaskan bagaimana modul 1MDB dijalankan. Masih tetap kata 1MDB rugi dan bermasalah.
Jikalau benar 1MDB bermasalah dan tidak menguntungkan. Minggu lepas dah 1MDB tutup gulung tikar. Check mate…game over..tah berapa kali..hahaha..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*