Siapa Guan Eng yang Mahu Tipu? – Wee Ka Siong #MCA

Ternyata strategi DAP untuk mengalih perhatian terhadap isu penyelewengan wang rakyat untuk projek pembinaan Terowong Penang serta tuduhan rasuah terhadap Lim Guan Eng di atas pembelian banglo tidak berkesan dan tidak menjadi. DAP secara khususnya telah bersetuju untuk menjadikan Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri sementara sekiranya Pakatan Harapan (PH) memenangi Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU-14) dan strategi ini untuk mengalihkan tumpuan rakyat ternyata gagal.

Selain menamakan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Sementara, pada masa yang sama juga mereka mengharapkan agar Tun Mahathir boleh membawa keyakinan kepada PH dan yang paling penting adalah berperanan untuk menggangu dan menyerang kepimpinan BN dan Datuk Seri Najib.

Tujuannya adalah untuk melekakan rakyat terhadap isu UMNO dan Barisan Nasional dan secara tidak langsung rakyat akan turut leka dan terlepas pandang terhadap isu Tun Mahathir yang juga seorang membela perasuah dan salah laku DAP.

Hal ini membolehkan Tun Mahathir boleh menyelamatkan diri dari di tumpu dengan kes baru yang terdedah, seperti isu penjualan tanah di Johor kepada Singapura dengan harga murah serta perjanjian air yang ternyata merugikan Negara.

Ironinya Tun Mahathir yang dilihat kononnya seorang yang serba tahu dan bermaklumat berkenaan banyak isu berkaitan UMNO dan Datuk Najib, secara tiba tiba menjadi bodoh sekejap dan seolah olah tidak tahu apa apa berkenaan wang rakyat Pulau Pinang yang telah lesap sebanyak RM302 juta dan bakal lesap pula sebanyak RM16 Billion di masa akan datang.

Perkara yang paling ‘win’ dan tak masuk akal ialah apabila sebuah syarikat fesyen pakaian telah tersenarai menjadi kontraktor untuk membina terowong Pulau Pinang atau ‘Penang Tunnel’ dan hasil siasatan, mereka mempunyai saham sebanyak 39% dari jumlah keseluruhan saham syarikat khas terbabit.

Timbul Persoalan, siapa Guan Eng yang mahu tipu?.

Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang Timbalan Presiden MCA menyatakan, dalam isu pembinaan terowong ini, pada tahun 2013 dua syarikat dari Negara China yang didakwa berpengalaman dan memiliki modal berbayar sebanyak RM4.6 Billion telah dilantik oleh kerajaan DAP Pulau Pinang sebagai “Special Vehicles Company“ (SPV) untuk membina terowong dasar laut yang berniali RM6.3 Billion dan terkini setelah disiasat nama syarikat membuat fesyen baju pula tercatit sebagai pembina terowong ini. Hal ini amat pelik dan luar biasa dengan cara pembohongan DAP ini, ujarnya lagi.

Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong juga memaklumkan, kaedah pemberian dan kelulusan projek ini pula adalah berdasarkan kepada “Permintaan Kertas Cadangan” dan bukannya secara Tender terbuka sebagaimana lazimnya dan timbul persoalan adakah syarikat China yang dilatik terdahulu untuk membina terowong Pulau Pinang telah dibatalkan kontraknya dan digantikan dengan syarikat fesyen tempatan ini?. Soal beliau lagi.
Sehubungan dengan itu Dr Wee Ka Siong menggesa agar kerajaan Pulau Pinang seharusnya memberikan jawapan akan persoalan ini kepada rakyat di negeri itu kerana mereka berhak untuk tahu di atas perlantikan syarikat fesyen tempatan yang tiada pengalaman, tidak seperti syarikat yang didakwa dilantik sebelum ini yang kononnya mempunyai pengalaman dan kewangan yang baik bagi membina projek mega terowong dasar laut tersebut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*