Sistem Keselamatan Kargo Udara Perlu Diperbaharui! #MCA #ICAO #WCO

Satu keseimbangan diperlukan dalam memastikan industri penerbangan untuk berkembang disamping itu memastikan industri ini juga memberi keseronokan kepada penumpang sambil memastikan keselamatan mereka juga terjamin.

Kenyataan diatas disampaikan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai pada forum Majlis tahun ketiga International Civil Aviation Organisation (ICAO) – World Customs Organisations (WCO) di Sama-Sama Hotel, Kuala Lumpur International Airport, KLIA.

Liow juga menyarakan agar semua pihak saling berkerjasama dalam menyekat dan memerangi ancaman penganas antaranya yang terbaru DAESH yang kini dilihat dimata dunia satu gerakan yang menyasarkan mana mana negara yang dianggap terdedah dan mudah dicerobohi.
Liow juga menekankan bahawa undang undang dan peraturan yang dikuatkuasakan dinegara ini wajib dipatuhi memandangkan Malaysia kini didalam proses tranfomasi dalam memperkembangkan industri pengangkutanya agar rakyat Malaysia khususnya menikmat mutu perkhidmatan yang selesa, selama dan terjamin.
“Jika industri ini terlalu dikawal dengan banyak syarat maka ia akan memakan belanja yang besar , namun jika kurang dikawal pula maka  kita akan hadapi masalah berkenaan keselamatan dan sekuriti” kata Liow.
Dimaklumkan majlis berlangsung pada 26 hingga 28 Julai 2016 dan sejumlah 300 peserta dari seluruh dunia dari lebih 70 negara telah menghadiri forum kali ini. Persidangan selama 3 hari ini turut dihadiri oleh ramai pakar dari industri penerbangan dan juga kastam. Antara yang dibincangkan berkenaan tahap keselamatan kargo udara dimasa kini.
Dalam perbincangan tersebut pihak panel pertama telah mendapat kata putus diantaranya perlunya ada teknologi yang terbaru dan mampan dalam meningkatkan tahap sekuriti kargo udara demi menghadapi cabaran penerbangan perdagangan antarabangsa semasa.
Malaysia terdahulu telah pertama kali dipilih menjadi ahli konsil ICAO pada tahun 2007 dan kerajaan akan mengemukakan permohonan menjadi calon kepada majlis yang sama lagi sekali pada sesi ke39 pada bulan September ini.
Datuk Seri Liow yang menjadi wakil kerajaan Malaysia telah menyumbang sebanyak US100,000/- (RM407,000) kepada dana ICAO Afrika-India dan jumlkah yang sama juga turut disumbang kepada dana ICAO Aviation Safety and Security Fund .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*