Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu (ICPS) #SPAD

Perjalanan yang lancar dan bersepadu untuk pengguna di Greater KL/Lembah Klang
Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu (ICPS) merupakan projek nasional yang disenaraikan di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi Pengangkutan Awam Bandar. Objektif ICPS adalah untuk menyepadukan semua sistem tambang rel bandar dan bas transit di Greater KL/Lembah Klang. 

Apabila dilaksanakan, ICPS akan menyediakan perjalanan yang lancar dan mudah untuk pengguna. Manfaat ICPS adalah seperti berikut :
• Perjalanan bebas halangan antara laluan rel yang berbeza
• Pelbagai pilihan untuk e-pembayaran, termasuk kad prabayar, Kad Bank/ Kad Debit, dan aplikasi mudah alih seperti Apple Pay dan Android Pay
• Mengurangkan masa beratur dan kesesakan di stesen
• Mempromosi masyarakat mengenai tanpa tunai

Pengguna juga dapat menikmati penjimatan apabila ICPS dilaksanakan :
• Premium pindahan tidak dikenakan untuk perjalanan yang bersepadu
• Diskaun istimewa akan diberikan untuk produk-produk khas, yang disesuaikan dengan setiap kumpulan penumpang yang berbeza di Lembah Klang.

Sistem ICPS kini sedang dibangunkan dan dijangka akan memberi manfaat kepada lebih daripada 1 juta penumpang sehari pada tahun pertama pelaksanaan projek tersebut.

Sistem ini bersesuaian dengan keadaan pengguna bandar masa kini yang kini lebih gemar berurusan tanpa tunai yang mana ia dapat melancarkan pelbagai urusan dan lebih selamat berbanding dengan transaksi tunai.

Kecepatan masa juga adalah salah satu faktor yang ditekankan oleh wargakota yang mana mengurangkan masa beratur panjang untuk membeli tiket sedikit sebanyak melancarkan perjalanan dan malah memberi keselesaan yang lebih baik daripada sebelum ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*