Skandal Tanah : DAP Berjaya Bodohkan Rakyat #DAP

Selepas mendapat mandat pada PRU 12 lepas pembangkang terus memulakan kerja jahat mereka demi mengaut laba keuntungan dari apa yang tinggalkan oleh kerajaan Barisan Nasional. 
Selain daripada menggondolkan beberapa buah hutan. Tanah juga telah menjadi sasaran utama kerajaan di negeri yang dikuasai pembangkang. Menggunakan alasan ‘demi kemajuan’ rakyat seolah-olah meredhai apa sahaja yang mereka lakukan.
Berikut adalah beberapa kes penyalahgunaan kuasa oleh pembangkang di beberapa buah negeri yang pernah dikuasai dan sedang dalam penguasaan mereka:

PERAK & KELANTAN

1. Sebelum rombakan kuasa pada 2009 yang menyaksikan BN kembali berkuasa di Perak, Nizar Jamaluddin hanya seperti patung boneka sahaja dilantik menjadi Menteri Besar pada tahun 2008. Namun segala susun atur dan gerak kerja pentadbiran di negeri Perak di bawah kawal selia dua sepupu sebenarnya, iaitu Nga Kor Ming dan Ngeh Koo Ham.

2. Menariknya berkenaan dengan salah guna kuasa oleh DAP di Perak ini adalah Nizar berjaya dipaksa memberi statu milikan kekal selama 999 tahun kepada penduduk di beberappa buah kampong baru Cina. Namun penduduk di Rancangan Tanah Tersusun, RKT hanya diberi sebanyak 99 tahun sahaja, sedangkan jumlah penduduk di RKT jauh lebih ramai daripada jumlah penduduk kampong baru CIna.

3. Nizar akhir tersedar selepas 8 tahun kemudian ketika berkempen di PRK Kuala Kangsar tahun lalu mengakui perkara tersebut. Kini Nizar seolah-olah menjadi orang buangan walaupun masih bergelar Ahli Parlimen, namun DAP yang pernah mengangkat Nizar sebagai MB seperti Nga Kor Ming contohnya sudah lama menginap di rumah agam RM 10 miliknya di Ipoh.

4. Kebejatan oleh Nga dan Ngeh ini juga pernah mereka lakukan terhadap orang Kelantan pada 2012 apabila Arwah Tok Guru Nik Aziz pernah mereka perdaya untuk mendapat kelulusan tanah balak berkeluasan 10,500 hektar. Menggunakan nama Upayapadu Plantation Bhd, dua sepupu sial ini akhirnya Hutan SImpan Relai menjadi milik mereka dengan anggaran nilai sebanyak RM 40 juta.

SELANGOR (Sekutu DAP)

5. Kerajaan PKR dibawah pimpinan Azmin Ali dipercayai telah membuka hutan simpan seluas 619 hektar bagi tujuan pembangunan kawasan. Pembukaan kawasan hutan simpan di Paya Indah Wetland ini diluluskan oleh Azmin Ali semenjak 17 Februari 2015 lagi dimana status tanah tersebut juga ditukar iaitu dari pertanian kepada komersial.

6. Paya Indah Wetland ini merupakan kawasan ekosistem yang besarnya nilai. Setelah dijual dengan harga sebanyak RM784 juta, Paya Indah Wetland kini hanyalah sekadar pada nama sahaja apabila kawasan ekosistem kehidupan tersebut sudah dikomersialkan untuk pembinaan kawasan perumahan.

7. Pada 31 Mac 2017, Azmin pernah cuba menyembunyikan fakta mengenai tanah seluar 9.3 hektar di Bukit Cherakah kini hendak dijadikan kawasan perkuburan Cina. Asalnya adalah untuk dijadikan kawasan perkuburan orang Islam, tetapi selepas Azmin campur tangan dan jadikan tanah itu jirat Cina walaupun pada asalnya mahu diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Selangor.
PULAU PINANG

8. Sejumlah hampir RM16 billion hasil tanah di Penang sudah dikerjakan oleh kerajaan DAP. Pada tahun 2011 tanah berkeluasan 102 ekar hak milik kerajaan negeri, dijual kepada Ivory Properties dengan nilai RM1.07 bilion. Ini diikuti tanah seluas 110 ekar dijual lagi kepada Consortium Zenith dengan nilai RM6.3 bilion pada tahun 2013. Pada tahun yang sama juga, kerajaan DAP Penang telah menjual sebidang tanah seluas 40 ekar bernilai RM600 juta kepada P. E Land.

9. Pada 2014, DAP Pulau Pinang jual tanah seluas 245 ekar dengan anggaran nilai RM2.4 bilion telah dijual kepada Aspen Vission. Ini diikuti dengan penjualan 30 ekar tanah yang dianggarkan bernilai RM57 juta kepada Paramount Group.

10. Selain itu, sebidang tanah lagi berkeluasan 470 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.02 bilion dijual kepada Eco World dan tanah seluas 103 ekar yang dianggarkan bernilai RM1.09 bilion kepada Temasek Singapura. RM3.5 billion lagi adalah kepada Hunza Land.

11. Terbaru isu skandal jual tanah Peel Evenue pada harga RM156 juta iaitu di bawah paras harga pasaran. Kawasan berhampiran Gurney Drive itu bernilai RM 1,500 setiap kaki persegi dan Pulau Tikus, RM 1,000 setiap kaki persegi.Tetapi dalam soal tanah Avenue harganya hanyalah RM 560 sekaki persegi.

12. Proses jual beli tersebut dilakukan oleh Guan Eng tanpa membuka sebarang tender kerana ia terus melalui rundingan. Dalam bab ini dapat kita lihat bahawa Lim Guan Eng juga mahu mengkayakan dirinya juga selain daripada Tan Sri Tan Kok Ping yang merupakan Penasihat Dewan Peniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC).

13. Kerana rasuah berkenaan isu tanah, kini Guan Eng sedang didakwa dibawah Seksyen 23 Akta SPRM kerana meluluskan zon semula tanah milik syarikat Phang Li Koon, Magnificent Emblem dan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan kerana membeli banglo di bawah harga pasaran.

Masih ramai sebenarnya yang belum mengetahui sebenarnya pembangkang ini setelah berkuasa di negeri yang mereka menang. Semakin banyak tanah sudah mereka jual kepada proksi lantikan mereka dengan harapan sebahagian hasil penjualan tanah tersebut akan mereka perolehi sebagai hadiah. Akan tetapi itulah sikap mereka yang sebenar. Agaknya andai PRU 14 milik mereka entah tanah yang ditambak pun mereka akan jual.

Cukuplah jadikanlah Perak, Selangor dan Pulau Pinang sebagai tauladan. Betapa rakusnya DAP & PKR bila dapat kuasa. Minta simpanglah jauh jauh agar jangan Pakatan Harapan menang pada PRU14. Tergadai habis tanah dikerjakan mereka jika diberi peluang.


RAKUSNYA HINGGA HUTAN SIMPAN KEKAL PUN DITARAH DAP?!
Bukit Bukit Di Penang Semakin Botak (Bukit Relau) – 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*